Kinderen wiens ouders in een (vecht)scheiding zijn verwikkeld, moeten het recht krijgen op een advocaat voor de behartiging van hun belangen. Hiervoor pleit de Orde van Advocaten (NOvA) in een voorstel aan Divorce Challenge, een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De orde onderstreept hierin het belang ‘om samen te werken tussen betrokken hulpverleners en advocaten’.
De Orde doet meerdere aanbevelingen aan het expertpanel van Divorce Challenge, dat is ontstaan op initiatief van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA). Hij diende enige tijd terug een motie in om het aantal vechtscheidingen en de nadelige gevolgen ervan voor kinderen te verminderen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft met Divorce Challenge uitvoering aan deze motie.
In haar voorstel stelt de NOvA het belang van het kind van ouders in scheiding centraal. Concreet stelt de orde voor om onderzoek te doen naar betere mogelijkheden voor een multidisciplinaire aanpak bij echtscheidingszaken. Verder moet volgens de orde worden onderzocht welke factoren ertoe leiden dat een echtscheiding kan verzanden in een vechtscheiding. ‘Juist bij vroegtijdige signalen van een vechtscheiding moeten meerdere disciplines – denk aan de (kinder)psycholoog, hypotheekadviseur, notaris, jeugdzorg en maatschappelijk werk – met elkaar samenwerken om een vechtscheiding te voorkomen’.
De rol van een advocaat is in zo’n samenwerking die van ‘een professioneel procesbegeleider bij echtscheidingszaken’, waarbij ‘oog voor juridische aspecten van een scheiding en het verlenen van de juiste (rechts)zorg goed kan samengaan’. De voorgestelde multidisciplinaire aanpak moet de nadelige gevolgen voor kinderen verminderen.
‘De NOvA vindt het van groot belang dat een kind professionele begeleiding krijgt vanaf het moment dat de ouders aangeven te gaan scheiden’, zo schrijft de orde. Deze begeleiding kan onder meer afkomstig zijn van een advocaat, die ‘met het kind spreekt en luistert naar zijn of haar belangen, overeenkomstig het hoorrecht uit het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind en het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering’. Vervolgens vertolkt de advocaat de stem van het kind in een zogenoemd kindplan. Dit kindplan wordt vervolgens ter beoordeling aan de rechter in de echtscheidingsprocedure voorgelegd.
Om de advocatuur en andere hulpverleners beter toe te rusten, wil de NOvA een speciale leergang ontwikkelen. Daarnaast is de orde van plan een conferentie te organiseren om de huidige knelpunten in de praktijk te belichten en om een betere samenwerking te realiseren met andere professionele hulpverleners.
De NOvA is niet de enige die zich met een voorstel tot Divorce Challenge heeft gewend. Het initiatief ontving sinds begin september ruim vijfhonderd ideeën om het aantal vechtscheidingen te verminderen. Naar schatting krijgen jaarlijks circa 35.000 kinderen in Nederland te maken met de scheiding van hun ouders. Tien tot vijftien procent mondt uit in een vechtscheiding.