De rechtbank Amsterdam steekt de ergernis over de proceshouding van één van de broers De Jong – Gijs, onder meer bijgestaan door zijn partner en kandidaat-notaris Pieternel Kouwenhoven – in de geruchtmakende Bloemendaal-soap niet onder stoelen of banken. Hij uit ongefundeerde verdachtmakingen aan het adres van zijn broer Jan en notaris Johan Bakker, en schetst een onjuist en onvolledig beeld van de feiten waarin hij tegen beter weten in ‘vele lange processtukken door blijft volharden’. Hij moet daarom nu de advocaatkosten van broer Jan, ruim twee ton, betalen.
Door Lucien Wopereis
Het verhaal is inmiddels al vele malen verteld: broers Jan en Gijs de Jong verdienen een fortuin in Amerika met hun investeringsvehikel Nedamco. Na terugkeer in Nederland kopen ze landgoederen, waaronder het fenomenale De Schapenduinen in Bloemendaal. In 2007 besluiten de broers dat ze hun gezamenlijke vermogen willen ontvlechten. Notaris Johan Bakker – destijds Allen & Overy – neemt die taak op zich.
Het is het begin van een lawyers paradise. Broer Gijs, thans bijgestaan door Jerry Hoff, stelt het slachtoffer te zijn van ‘grove financiële mishandeling’ door broer Jan. Onzin, stelt de rechtbank nu vast in een nog ongepubliceerd, 37 pagina’s tellend vonnis van 9 november jongstleden. ‘Uit die correspondentie komt immers (…) het beeld naar voren van een volwaardige onderhandelingspartner die tot in detail op de hoogte was van allerlei onderwerpen waarover hij in de procedure – de rechtbank kan niet anders dan concluderen: tegen beter weten in – is blijven volhouden dat hij daarmee onbekend was.’ En even verder: ‘Uit diverse stukken blijkt van concreet advies van Bergwerff (financieel adviseur, L.W.) en van Pieternel (zijn partner notaris Kouwenhoven, L.W.) aan Gijs. (…) Op de hieruit voortvloeiende vraag hoe zich dit verhoudt met het standpunt dat Gijs “financieel mishandeld” zou zijn door zijn “slimme, brutale en geslepen” broer, wordt nergens antwoord gegeven.’
Notaris Bakker is aanvankelijk een gevalletje collatoral damage in de hoog oplopende ruzie tussen de broers. De notaris wordt in mei 2015 uit het ambt ontzet door het Hof Amsterdam, maar hij weet het tij in september 2016 te keren: zijn verzoek om herziening van de beslissing slaagt. Ook in die zaak speelt de gespeelde onwetendheid van Gijs een doorslaggevende rol.
De rechtbank is van oordeel dat de wijze van procederen door Gijs ‘niet aangemerkt kan worden als het verdedigbaar gebruik maken van het fundamentele recht van een partij om belangen aan de rechter voor te leggen en diens beslissing daaromtrent te verkrijgen’. Zoals de voorzieningenrechter eerder overwoog, speelt mee dat zijn partner Kouwenhoven werkzaam is als kandidaat-notaris en hij dus beschikte over deskundige bijstand.
Omdat Gijs zijn vorderingen baseert op feiten en omstandigheden waarvan hij de onjuistheid kende, krijgt hij van de rechtbank een proceskostenveroordeling aan de broek. Broer Jan spendeerde twee ton aan rechtsbijstand. Gijs moet ook de rechtsbijstandskosten van ABN AMRO (16,.673 euro), notaris Bakker en Allen & Overy (11.856 euro) betalen.