PostNL voelt zich goed als zelfstandig bedrijf en gaat niet in op de openlijke, ongevraagde avances ter waarde van 2,5 miljard euro van het Belgische Bpost. Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy adviseerde de Raad van Commissarissen van PostNL over het besluit om het ongevraagde bod van Bpost af te wijzen. Ook Stibbe en De Brauw speelden een rol.
Bpost toonde zich vorige week bereid om 2,5 miljard euro neer te leggen voor PostNL – 2,825 euro in contanten per PostNL-aandeel en 0,1202 aandelen. De Belgen zagen het al helemaal voor zich: via deze fusie ‘een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België’.
De Nederlanders hebben het ongevraagde bod weliswaar ‘zorgvuldig afgewogen’, aldus een persbericht van PostNL, maar uiteindelijk is het bod toch ‘onvoldoende overtuigend’ bevonden. Daarbij heeft de RvC nog immer alle vertrouwen in de zelfstandige positie van PostNL.
Daarnaast bestaat de vrees dat de Belgische regering een te dikke vinger in de pap zal hebben binnen PostNL, mocht Bpost het bedrijf inderdaad overnemen. In tegenstelling tot het geprivatiseerde PostNL, zijn de aandelen van Bpost immers voor het merendeel eigendom van de Belgische staat. Om die reden zeiden ook premier Rutte en minister Kamp van Economische Zaken eerder al dat een mogelijke overname door Bpost ‘een stap terug’ zou zijn.
Terwijl Allen & Overy de RvC van PostNL bijstond, voorzag Stibbe de onderneming PostNL van advies. Bpost liet zich intussen adviseren door De Brauw Blackstone Westbroek.
Een overzicht van deze deal is te vinden in de OverFusies databank