Een oud-notaris is onlangs vier weken geschorst door het Gerechtshof Amsterdam omdat hij tussen 2007 en 2010 in vier verdachte vastgoedtransacties onvoldoende onderzoek had verricht. De oud-notaris had meermaals de verbanden tussen de betrokken personen en de herkomst van betalingen moeten nagaan, aldus het arrest van het hof van 11 oktober.
Een officier van justitie had meerdere klachten ingediend tegen de oud-notaris en ging in hoger beroep tegen uitspraken van de Kamer voor het Notariaat uit 2015, waarin hij niet-ontvankelijk was verklaard. De notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer van het Gerechtshof heeft vier van de zes klachten van het OM nu wel gegrond verklaard, met oplegging van een schorsingsmaatregel.
Bij meerdere vastgoedtransacties waarin de oud-notaris akten van levering passeerde, had hij inderdaad nadere vragen moeten stellen over de onduidelijke herkomst van bedragen waarmee de koopprijzen werden betaald. Ook had hij in meerdere transacties de verhoudingen tussen enkele betrokken personen beter moeten onderzoeken, luidt het oordeel van het hof. Zo bleek er in meerdere gevallen geen recht van hypotheek te zijn verleend en nam de oud-notaris in een van de transacties genoegen ‘met een enkele, nietszeggende bevestiging’.
Hoewel het hof in het arrest in het midden laat of er middels de betreffende transacties is gefraudeerd, is in zulke gevallen zorgvuldig onderzoek ‘van belang om te voorkomen dat de notaris een schakel wordt in de totstandkoming van vastgoedtransacties die verband houden met fraude en witwassen. Het nalaten van een dergelijk onderzoek is daarom een ernstige tekortkoming. Uit hetgeen hiervoor is overwogen, blijkt dat de oud-notaris herhaaldelijk is tekortgeschoten in het verrichten van zorgvuldig onderzoek. Dat rechtvaardigt in beginsel het opleggen van een zware maatregel.’
In de beslissing tot een schorsing van vier weken houdt het Gerechtshof er rekening mee dat de oud-notaris ook al strafrechtelijk veroordeeld is voor het niet melden van verdachte transacties.