Roberto Gomes is Director Legal bij CAE CFT. Het bedrijf in Sassenheim bouwt en ontwikkelt simulatoren voor de luchtvaartindustrie. Gomes is sinds enkele maanden de enige bedrijfsjurist en daarmee verantwoordelijk voor alle juridische vraagstukken die binnen de organisatie spelen: “Wat ik leuk vind van het werk als bedrijfsjurist, is dat je met al die lettertjes en cijfertjes, onderhandelingen en garantieclaims uiteindelijk bijdraagt aan zo’n mooi product.”
Sinds mei 2016 heeft Lockheed Martin Flight Training een nieuwe naam: CAE CFT B.V.. Het bedrijf uit Sassenheim is onderdeel geworden van één van de marktleiders op dit gebied: vliegopleider en vliegsimulatorbouwer CAE, Inc uit Montreal. Voor de hele organisatie en voor Roberto Gomes betekent de recente overname een grote verandering. Werkte Gomes voorheen met een team van vier bedrijfsjuristen, nu staat hij er als jurist alleen.
Internationale samenwerking
De vliegsimulatoren die het bedrijf sinds 2007 bouwt, zijn indrukwekkend om te zien. Met een hoogte van bijna 8 meter, 6 telescopische benen en de volledige cockpit van een vliegtuig, hebben de simulatoren de uitstraling van futuristische ruimterobots. Gomes: “Een groot team van internationale engineers uit alle hoeken van de wereld werkt hieraan samen om alle soft- en hardware perfect op elkaar af te stemmen. De vliegervaring in het toestel moet gelijk zijn aan de werkelijkheid. Daarom is de cockpit identiek en zelfs de stoelen in de simulator zijn hetzelfde als in de echte toestellen. De desbevoegde luchtvaartauthoriteit (bijvoorbeeld de FAA in de Verenigde Staten; EASA in Europa) bepaalt uiteindelijk of de simulatie de vergelijking met de werkelijkheid kan doorstaan.”
Van bouw naar dienstverlening
Ook al verschuift de focus van het bedrijf in de toekomst van de bouw van simulatoren naar ondeursteuning van simulatoren en als technisch ‘centrum of excellence’, Roberto Gomes is trots dat hij als jurist aan dit luchtvaartproduct heeft mogen werken: “De nieuwe situatie vraagt van mij een andere rol. Vroeger kon ik het mij veroorloven om weg te blijven bij managementbesprekingen als er geen juridische onderwerpen op de agenda stonden. Nu word ik gevraagd om erbij te zijn. Je kan wel zeggen dat mijn vakgebied flink breder is geworden. Ik had bijvoorbeeld nooit iets te maken met de Ondernemingsraad, maar nu weet ik er alles van. Mijn rol stopt niet meer bij het geven van een advies, ik zorg dat dingen direct geregeld worden. Dat betekent dat ik veel meer dan vroeger, bezig ben met communicatie en uitvoering.”
Overbruggen en verbinden
“Ik fungeer nu als een brug tussen finance, management, engineering en sales. Ik ben betrokken bij contractonderhandelingen, ik stel contracten op, regel serviceovereenkomsten en handel garantieclaims af. Mijn werk is altijd van een internationaal karakter geweest, nu krijg ik meer lokale onderwerpen op mijn bord, zoals arbeidszaken en medezeggenschap. Op het gebied van veiligheid en export moet alles compliant zijn met de Amerikaanse, Europese en Nederlandse wetgeving met betrekking tot export controls. Dat is soms best complex, zeker in een organisatie waarbij bijna de helft van de werknemers van buiten de EU komen. Het gaat vandaag de dag om de software en de ‘controls’ die met name de Amerikaanse overheid over delen daarvan heeft gesteld. Software kan overal gedownload worden en achterblijven. Als iemand met een ‘verkeerd’ paspoort over de ‘controlled’ software beschikt, dan zijn wij in overtreding, maakt niet uit of de werknemer geen boze plannen heeft. Als licentiehouder ben je aansprakelijk en moet je dus altijd een antwoord klaar hebben, mocht deze situatie zich voordoen. Ik maak de vertaalslag naar onze engineers, zodat het systeem ook juridisch op de juiste manier wordt ingericht.”
Meer betrokkenheid, meer invloed
“Als ik mijn rol in de organisatie vergelijk met drie jaar geleden, dan is er geen groter verschil denkbaar,” zegt Gomes. “Ik werd vaak veel te laat betrokken bij issues. Op het laatste moment werd ik gevraagd om een juridisch advies. Nu zit er vanaf het begin bij en kan ik pro-actief meedenken om issues voor te zijn. Ik heb als bedrijfsjurist daardoor meer invloed op de beleidsvorming gekregen. Mijn taken zijn minder adhoc. Met alle elektronische bronnen en dossiers waar ik nu direct toegang toe heb (onder meer Sdu Legal Counsel en Opmaat red.) kan ik heel veel zelf oplossen. Ik maak graag gebruik van praktische voorbeelden. Dat helpt mij om een oplossing relevant maken voor niet-juristen waardoor ik sneller een adequate oplossing kan voorstellen. Vaak op basis van een vergelijkbare situatie bij een Nederlands bedrijf. Dan zijn mensen sneller overtuigd.”
Voldoen aan de wet, tegen de minste kosten
“Doordat ik meer zelf kan oplossen houden we intern de kosten beter onder controle. Alle issues waar ik zelf een juist juridische antwoord op heb, scheelt ons advocatenkosten. Natuurlijk schakel ik voor echte specialistische zaken die veel van mijn tijd zouden vragen, wel een advocaat in. Maar ook in die gevallen stel ik mijn advocaat direct een gerichte vraag. Je zit meteen op een vakinhoudelijk niveau te praten, waardoor we sneller de verdiepingsslag maken naar de juiste oplossing. En minder uren, betekent een lagere factuur. En uiteindelijk ben ik als cliënt ook voor mijn advocaat ook een interessantere gesprekspartner.”