Advocaat Roy van der Wal (foto links) is Mixed Martial Arts-expert en voormalig Europees en Nederlands kampioen Braziliaans Jiu Jitsu. Aankomend advocaat Karapet Karapetyan vocht de afgelopen jaren wereldwijd kickbokswedstrijden op het hoogste niveau. De twee hebben elkaar nu gevonden in Hengelo, waar Van der Wal per 1 september buitenpatroon wordt van Karapetyan. Die wordt 31 augustus beëdigd en opent zijn eigen kantoor als stagiaire-ondernemer.
Door Joris Rietbroek
Van der Wal begon op zijn vijfde met judoën en bekwaamde zich vervolgens in Mixed Martial Arts (MMA), waaronder Braziliaans Jiu Jitsu. In 1996 werd hij Europees kampioen Jiu Jitsu, in 1998 Nederlands kampioen. Tijdens zijn studie aan de HEAO trouwde hij en wist dat hij een keuze moest maken. Na de HEAO rondde Van der Wal daarom een rechtenstudie en een studie bestuurskunde af. Hij werkte enkele jaren als bedrijfsjurist bij energieproducent Twence voordat hij eind 2011 besloot om zijn eigen advocatenkantoor op te richten, voornamelijk gericht op het strafrecht. In zijn vrije tijd is hij nog steeds trainer MMA op een sportschool.
De nu 34-jarige Karapetyan kwam op zijn zestiende met zijn familie vanuit Armenië naar Nederland, waar hij eerst Nederlands leerde om vervolgens rechten te gaan studeren in zijn woonplaats Nijmegen. Na afronding van zijn studie – met enkele fraaie negens op zak – besloot hij echter om eerst fulltime professioneel te gaan kickboksen, de sport die kort na zijn aankomst in Nederland begon te beoefenen.
“Mijn taallessen gingen goed en ik begon voor mijn gevoel mee te draaien in de maatschappij, maar ik miste fysieke inspanning,” vertelt Karapetyan. “Op een sportschool kwam ik in aanraking met kickboksen en dat bleek me goed te liggen. Eerst deed ik het vooral om fysiek te kunnen ontladen, maar al snel kon ik meedoen aan professionele wedstrijden. Ik heb de laatste vijf jaar gevochten op het hoogste niveau, van de Verenigde Staten tot in Japan.”
‘Je leeftijd begint tegen je te werken’
Toch verlaat hij deze voor de buitenwereld ruw ogende sport nu, om advocaat te worden. Op 31 augustus wordt Karapetyan beëdigd, waarna hij vanuit het kantoorpand van Van der Wal Advocaten zijn eigen kantoor opent, gericht op strafrecht en civiel recht. Ja, Karapetyan vindt het jammer om de professionele sport op te geven – al blijft hij wel trainen –, maar ook hij voelt aan: zijn houdbaarheidsdatum kwam in zicht. Bovendien is een eigen advocatenkantoor praktisch gezien niet te combineren met professionele wedstrijden. “Op gegeven moment begint je leeftijd tegen je te werken. Maar vlak na mijn studie kon het nog; toen maakte ik heel bewust de keuze om eerst voor de sport te gaan. Dat waren mooie jaren. Maar nu ben ik 34 en voel ik dat niet meer moet wachten als ik nog advocaat wil worden.”
Het Nederlandse vechtsportwereldje is klein, dus hoorde Van der Wal op een dag via Karapetyan’s trainer over die talentvolle kickbokser die met hoge cijfers was afgestudeerd en nu advocaat wilde worden. “We kwamen met elkaar in gesprek en er was meteen een klik,” zegt Van der Wal. “We bleken veel raakvlakken met elkaar te hebben en begrepen elkaar direct goed. Niet alleen dankzij de sport trouwens; ikzelf heb ook buitenstage gelopen toen ik mijn kantoor begon, bij Kienhuishoving.” “Ik ben erg blij dat ik een buitenpatroon heb gevonden met hetzelfde verleden,” vult Karapetyan aan.
Imago
Advocaten die in een vorig leven rake klappen uitdeelden in de ring en nu voor cliënten strijden in de rechtszaal: misschien ligt die combinatie van vechtsport en advocatuur toch meer voor de hand dan je op het eerste gezicht zou denken. Van der Wal zegt nooit negatieve reacties te hebben gehad. “Ook cliënten reageren er leuk op als ze het horen. Vechtsport heeft soms een negatief imago, maar het is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Overigens gaf ik een tijdje terug een seminar Jiu Jitsu en kwam er een man op me af die me al vaag bekend voor kwam. Hij bleek een rechter te zijn die ook geïnteresseerd is in de sport.” Karapetyan: “Als je mensen duidelijk kunt maken dat er veel positieve kanten zitten aan het kickboksen, dan wordt dat ontzettend gewaardeerd.”
En ja, beiden zien een duidelijke parallel tussen vechtsport en advocatuur. “Als ik een zaak win, geeft mij dat hetzelfde gevoel als na een gewonnen wedstrijd,” schetst Van der Wal. “Een langdurige voorbereiding vereist eveneens veel discipline en doorzettingsvermogen. Ik leef op die manier naar zaken toe zoals ik vroeger naar wedstrijden toeleefde. Die drang om te presteren en het maximale eruit te halen, dat geeft me een ontzettend voldaan gevoel.”
Karapet Karapetyan vs. Nieky Holzken, Tokyo, 2013: