Een voormalig advocaat uit Voorburg heeft eind vorige week een Haagse rechtbankvoorzitter gewraakt omdat die toestaat dat zijn curator de behandeling van de strafzaak tegen hem – die achter gesloten deuren plaatsvindt – bijwoont. De aanwezigheid van de curator zou er volgens de ex-advocaat toe kunnen leiden dat zijn geheimhoudingsplicht wordt geschonden.
Michiel Koot staat niet meer als advocaat geregistreerd en is in mei 2015 persoonlijk failliet verklaard. Toen hij nog in de advocatuur werkzaam was, heeft hij volgens het Openbaar Ministerie van een cliënt een bedrag van 36.000 euro verduisterd. Het OM beschuldigt hem er verder van dat hij heeft geprobeerd om een andere cliënt 150.000 euro te ontfutselen. Verder zou hij, aldus de dagvaarding, valsheid in geschrifte en meineed hebben gepleegd.
Koot heeft deze beschuldigingen van het OM aan zijn adres tot nog toe ontkend. Voor soortgelijke vergrijpen werd hij begin 2012 wel tot drie keer toe tuchtrechtelijk veroordeeld door de Raad van Discipline ’s-Gravenhage. Die legde hem in totaal een jaar onvoorwaardelijke schorsing op, ook al had Koot zich toen op aandringen van de Orde van Advocaten reeds laten uitschrijven als advocaat. In de jaren erna was hij nog enige tijd actief als juridisch adviseur.
Strafpleiter Gerwin van Doveren, de advocaat van Koot, heeft bij de Haagse rechtbank al gedaan gekregen dat deze strafzaak tegen de ex-advocaat grotendeels plaatsvindt achter gesloten deuren. De rechtbank wil zo voorkomen dat informatie uit gesprekken destijds met zijn toenmalige cliënten openbaar zal worden. De geheimhoudingsplicht zou, ook al is Koot, geen advocaat meer, onverkort van kracht zijn.
De rechtbank wil echter wel toestaan dat benadeelde partijen de gesloten zitting zouden mogen bijwonen. Ook de curator van Koot is welkom, besloot de rechtbank eind vorige week bij de start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de gewezen advocaat. “Ik zie me dan genoodzaakt om de verdediging van mijn cliënt per direct neer te leggen”, dreigde Van Doveren. Hij is bang dat informatie uit de zitting terecht komt in het openbaar verslag van de curator. De geheimhoudingsplicht zou langs die weg dan toch geschonden worden.
Van Doveren kwam nog wel met een tussenoplossing. De rechtbank zou de zaak moeten aanhouden om de Hoge Raad de vraag voor te leggen of de curator de gesloten zitting mag bijwonen. De Haagse rechtbankvoorzitter wees dat voorstel af. Na ruggenspraak met zijn deken, besloot Van Doveren vervolgens om de verdediging niet neer te leggen. In plaats daarvan diende hij een wrakingsverzoek in tegen de voorzitter. Dat wordt binnenkort behandeld.