Een Amsterdamse notaris die in 2012 een volmacht passeerde zonder dat twee direct betrokkenen hiervoor daadwerkelijk hun machtiging hadden gegeven, is begin juni uit het ambt ontzet door de Amsterdamse Kamer voor het Notariaat. De tuchtrechter neemt hem niet enkel de fout zelf kwalijk, maar ook dat de notaris eerder tegenover de kantonrechter niet de waarheid had gesproken over zijn fout.
De notaris kreeg de opdracht van twee appartementbezitters – de klagers – om een splitsingsakte te wijzigen, blijkt uit de vorige week gepubliceerde beslissing. Op een conceptversie krijgt hij geen reactie, waarna het op 23 juli 2012 tijd is voor het passeren. Op de dag zelf vraagt hij het koppel per e-mail om de volmacht voor 11.00 uur te tekenen en terug te sturen. Ook al kreeg hij hier geen respons op – het stel bleek op vakantie –, toch passeerde hij even na elf uur de wijzigingsakte.
Eind november laat het koppel per e-mail van zich horen: in de splitsingsakte was een onjuiste stemverhouding opgenomen en zij hadden geen volmacht verleend. Voor de rechtbank in Amsterdam vorderen de klagers vernietiging van de wijziging in de akte en opname van de juiste stemverhouding, waarop de kantonrechter constateerde dat er inderdaad geen machtiging was gegeven: de akte werd partieel vernietigd.
De notaris erkende in augustus 2014 voor de kantonrechter dat hij een fout had begaan door geen notitie te maken over een eventuele volmacht waar hij dat beter wel had kunnen doen. Wel had hij toch echt telefonisch contact met zijn cliënten gehad en een mondelinge volmacht gekregen, zei hij tegen de rechter. Dat bleek volgens telefoongegevens van de bewuste dag echter niet waar te zijn.
De Kamer voor het Notariaat is genadeloos, en niet alleen vanwege het passeren van de akte zonder volmacht. ‘Door ruim twee jaar later, nadat de notaris op het belang van zijn verklaring heeft kunnen reflecteren, ten overstaan van de kantonrechter (nogmaals) in strijd met de waarheid onder ede te verklaren dat met volmacht was gepasseerd, heeft de notaris ernstig afbreuk gedaan aan het ambt van notaris en de maatschappelijke functie van de notaris in het algemeen. Dit handelen wordt de notaris in tuchtrechtelijke zin zodanig ernstig aangerekend, dat de kamer daarvoor de maatregel van ontzetting uit het ambt passend en geboden acht.’
Klik hier voor de uitspraak (PDF)