De Leidse studenten van de app Appjection hebben vorige week donderdag de eerste De Brauw Legal Innovation Challenge – financiële ondersteuning van de business ter waarde van maximaal 25.000 euro – gewonnen. Met Appjection kan eenvoudig bezwaar worden ingediend tegen boetes en andere bestuurlijke beslissingen.
Door Lucien Wopereis
In deze variant van The Dragons Den mogen drie studententeams hun innovatieve plannen presenteren aan de jury, bestaande uit managing partner Geert Potjewijd van De Brauw, sales manager Michael van den Berg van IBM en juridisch directeur Douwe Groenevelt van ASML. Zonder uitzondering doen ze dat op een zeer professionele en kundige manier. Van zenuwen hebben de teams geen last, zo lijkt.
Als eerste is team Brandopticon aan de beurt. Sophie ten Bosch en Elgar Weijtmans studeren informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, en zij hebben tijdens stages bij advocatenkantoren aan den lijve ondervonden hoe lastig het is om inbreuken op intellectuele eigendomsrechten op het internet op te sporen. Dat gebeurt nu meestal handmatig: een tijdrovende klus. Brandopticon werkt daarom aan de ontwikkeling van software die de gebruiker in staat stelt om automatisch inbreuken te detecteren. De software gaat gebruik maken van ‘image-based search’, en herkent patronen. Juist op dat laatste punt gaat Brandopticon verder dan al bestaande tools, die enkel in staat zijn om exacte kopieën te vinden.
Weijtmans krijgt de lachers op zijn hand als hij vertelt over de huidige gang van zaken: hij werd als stagiair bij een advocatenkantoor naar een hippe winkel gestuurd om designer jeans voor vrouwen te controleren op inbreuken. Die broeken moest hij dan in de kleedkamer fotograferen. “So, let’s not send lawyers to the mall,” besluit hij.
De tweede deelnemer aan de challenge, Appjection, werkt aan het instellen van beroep tegen boetes en andere bestuurlijke beslissingen door middel van een app op de mobiele telefoon, of met Whatsapp. Het verdienmodel van Appjection is gebaseerd op de bestuursrechtelijke forfaitaire proceskostenvergoeding van de overheid. “It would be great to develop our idea in such a way that we can really help people to exercise their rights using available channels,” aldus oprichters Doortje van Bokkem, Matthijs Lagas en Max Heck, bijna afgestudeerde studenten ondernemingsrecht in Leiden.
De gebruiker van de app hoeft alleen de boete te scannen en up te loaden, en wat aanvullende informatie te verschaffen. De bezwaren worden geschreven door rechtenstudenten, die zo wat bij kunnen verdienen. In het ondernemingsplan komen die er met 10 euro per geslaagd bezwaar nogal bekaaid van af, merkt jurylid Geert Potjewijd op. De ondernemers in wording halen snel bakzeil, en zeggen dat ze daar naar de honorering zullen kijken.
De derde en laatste deelnemer LexIQ ontwerpt een nieuwe zoekmachine voor de juridische sector. Zoekresultaten worden verrijkt met additionele informatie zoals samenvattingen, feiten en overwegingen uit jurisprudentie, verwijzingen naar gerelateerde rechtszaken en statistieken. ‘The thought that “I feel that this search engine understands what I mean when I’m searching” is closer than ever. In using these technologies, we can improve the current searching techniques for legal data,’ aldus Raphael Spaans (business information management), Reinoud Baker en Michael van der Cammen (electrical engineering).
De jury heeft wel wat bedenkingen, zo blijkt. Zo is het ‘taggen’ en verrijken van juridische informatie een enorme klus, en de jury geeft LexIQ bij monde van Douwe Groenevelt van ASML dan ook het advies om een partner te zoeken in de hoek van juridische uitgevers.
Appjection gaat er uiteindelijk zowel met de publieksprijs als de juryprijs vandoor, hoewel de jury in de preliminaire overwegingen zelf aangeeft het idee wat minder innovatief te vinden dan de andere twee. Maar kennelijk spreekt het door Appjection aangevoerde argument van de verlaging van de toegang tot het recht toch het meeste aan.
De uitslag is tegen het zere been van een toeschouwer, gelieerd aan een van de andere teams. “Een boete uploaden en een back office met studenten… wat is daar nou innovatief aan?”, moppert hij.