Gronings advocaat Jan-Gerrit Meijerink zette nooit eerder voet in Afrika, maar zijn eerste reis naar het continent staat meteen in het teken van een grote uitdaging. Op 14 juni vertrekt hij naar Tanzania waar hij voor het goede doel de Kilimanjaro gaat beklimmen, met ruim 5.900 meter de hoogste berg op het continent. “Hoog tijd om iets terug te doen voor de allerarmsten.”
Door Joris Rietbroek
De 35-jarige Meijerink werkte aanvankelijk in de ICT-branche, maar daar klopte zijn hart toch niet sneller van. Wel van het recht en de advocatuur: na een omscholing werd hij begin 2010 advocaat. Sinds 1 januari 2015 werkt Meijerink bij Yspeert (Groningen, Emmen, Drachten) met een focus op contracten en financieel recht, vooral voor het MKB.
In zijn vrije tijd doet hij graag aan survivalruns (‘apenkooien voor gevorderden, een goede uitlaatklep’), wat naast lange afstanden lopen een prima manier is om zich voor te bereiden op zijn aankomende avontuur in Tanzania. Met de beklimming van de Kilimanjaro steunt hij Compassion, een stichting die onder meer sponsorprogramma’s voor kinderen initieert in de armste gebieden ter wereld.
Hoe kwam je op het idee om dit te gaan doen?
“Een vriend van me is huisarts. Hij was in mei vorig jaar met Compassion meegereisd naar het Midden-Oosten, waar hij als medisch staflid de deelnemers van een hardloopevenement begeleidde. Hij was heel enthousiast en vroeg of het niet iets voor mij zou zijn, om iets sportiefs te ondernemen voor het goede doel. Een bergbeklimming ligt me meer dan een marathon of ultrarun, dus koos ik voor de Kilimanjaro. Ook het doel van de stichting spreekt me zeer aan. Als advocaat sta ik ondernemers en hun grote belangen bij, wat heel mooi is, maar nu is het tijd om iets te doen voor hen die het beduidend minder goed hebben.”
Heb je ervaring met bergbeklimmen?
“Ik heb verschillende bergtochten gemaakt, al gingen die wel door de Alpen. Met een hoogte van vijf- tot zesduizend meter heb ik geen ervaring. Nu zijn de routes redelijk te behappen: de Kilimanjaro is een bewandelbare berg, met hier en daar wel wat klim- en klauterwerk, maar een klimuitrusting meesjouwen is niet nodig. De uitdaging zit hem vooral in hoe het lichaam reageert op de hoogte. Boven de drie kilometer kun je doordat er minder zuurstof in de lucht zit hoogteziekteverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn of misselijkheid. Er wordt gezegd dat iedereen zichzelf wel een keer tegenkomt, en dat een op de vijf mensen die de klim proberen het niet halen. Ik hoop dat ik niet bij die groep eindig.”
Hoe bereid je je voor?
“Naast survivalruns loop ik twee keer per week een lange afstand, zodat ik in ieder geval fysiek goed in conditie ben. Je op de hoogte voorbereiden in Nederland is lastig; ik heb niet de kans om een week eerder al een grote hoogte op te zoeken, al wordt dit wel aangeraden.”
Welke afstand leg je af?
“De totale route is ongeveer 65 kilometer lang, bergop en bergaf. De eerste dagen zal onze groep van circa twintig man steeds tien tot twaalf kilometer lopen. De dag dat we naar de top gaan wordt heftig: dan stijgen we ‘s nachts van zo’n 4800 meter hoogte naar de top om daar, op het dak van Afrika, de zonsopkomst te zien. Daar verheug ik me ontzettend op. Diezelfde dag nog dalen we dan weer af naar zo’n 3000 meter, wat betekent dat we in een dag tijd vier kilometer hoogteverschil zullen overbruggen. Ook bijzonder is dat we vijf klimaatzones zullen doorkruisen: je begint in je korte broek en eindigt zwaar ingepakt.”
Op welke manier steun je als deelnemer Compassion?
“Ik sponsor een negenjarig jongetje, Peter, en ik ga hem en zijn ouders daar ook ontmoeten. Via de sponsorprogramma’s krijgen kinderen onder meer voeding, onderwijs en voorlichting over hygiëne. Als je een kind sponsort, ontlast je als het ware het gezin, zodat kind en familie ruimte krijgen om te bouwen aan een betere toekomst. Deelnemers aan de Kilimanjaro beklimming worden geacht minstens 10.000 euro aan sponsorgeld op te halen. Inclusief de toezeggingen zit ik daar al aan, maar meer geld is natuurlijk welkom.”
Krijg je sponsoring van je kantoorgenoten?
“Zeker, een aantal van hen heeft individueel een bedrag overgemaakt, anderen hebben besloten een kind te sponsoren en een bijdrage van kantoor is er ook. Verder ben ik nog bezig met het benaderen van bedrijven. Ik verwacht uiteindelijk boven de 13.000 euro uit te komen. Een druppel op een gloeiende plaat? Misschien, maar bij dit project blijft er nauwelijks geld aan de strijkstok van de stichting hangen en de gezinnen die worden gesteund, hebben er echt direct baat bij. Op deze manier maak je ter plekke het verschil, met een structurele impact.”
Jan-Gerrit steunen? Kijk op de website van Compassion.