Twee advocaten die van een rechter van de rechtbank in Almelo commentaar op hun professionaliteit hadden gekregen, claimen hierom een privégeschil met de rechtbank te hebben. En dat is een van de goede redenen om hun zaak door te laten verwijzen naar de rechtbank Noord-Nederland in Assen, stellen zij. Een redenering die de Almelose rechtbank in een recente uitspraak echter niet kan volgen.
Een groep eisers die een geschil heeft met de gemeente Borne, vraagt gedurende een civiele procedure om de verplaatsing van de behandeling van hun zaak van Almelo naar Assen. Niet alleen voelen hun advocaten zich beledigd omdat een rolrechter hun professionaliteit ter discussie heeft gesteld nadat zij eerder al om een andere rechter hadden gevraagd, ook vrezen de eisers dat de Almelose rechtbank niet geheel onpartijdig is. De gemeente Borne was namelijk een van de veertien Twentse gemeenten die vorig jaar stevig lobbyden voor het behoud van een volwaardige rechtbank in Almelo.
‘De locatie Almelo van de rechtbank Overijssel heeft haar voortbestaan mede te danken aan de inzet van de gemeente Borne,’ aldus de eisers. ‘Er is sprake van betrokkenheid van de rechtbank, en daarom is behandeling van de zaak door een andere rechtbank gewenst’. Daarnaast vrezen ze partijdigheid van enkele rechters, omdat die reeds eerder in een geschil tussen dezelfde partijen hebben geoordeeld.
De rechtbank in Almelo veegt de vloer aan met deze redeneringen en wijst de vordering tot doorverwijzing af. Zo kan er geen sprake zijn van een privégeschil tussen de advocaten en de rechtbank: ‘De advocaten zijn geen partij bij een bij deze rechtbank aanhangig geschil. Bovendien is de rolrechter geen lid van de aan deze zaak toegewezen kamer’.
Ook ziet de rechter niet in dat zijn rechtbank nooit meer zonder vooringenomenheid een zaak tegen de gemeente Borne zou kunnen behandelen. ‘Naar het oordeel van de rechtbank volgt uit het feit dat de 14 Twentse gemeentes de betrokken ministers hebben gevraagd in Almelo een volwaardige rechtbanklocatie in stand te houden, niet dat de rechtbank Overijssel in zaken waarbij de gemeente Borne (of enige andere Twentse gemeente) is betrokken als eiser of gedaagde, niet meer zonder vooringenomenheid zou kunnen behandelen.’
En verder: ‘De enkele omstandigheid dat dezelfde drie rechters een nieuwe zaak beoordelen tussen dezelfde partijen, maakt niet dat partijdigheid van die rechters aangenomen kan worden. Overigens zou, zelfs als er wel bijzondere omstandigheden zouden zijn geweest en de rechters niet meer onpartijdig zouden moeten worden geacht, dat nog geen reden zijn om de zaak naar een andere rechtbank te verwijzen. In dat geval zouden rechters van dezelfde rechtbank de zaak hebben kunnen behandelen’.