Kleine kantoren met circa vijf advocaten zouden wegens te verwachten beveiligingsproblemen geen eigen server mogen hebben. Die boude uitspraak doet Olaf van Haperen van Kneppelhout & Korthals tijdens een van de paneldiscussies vorige week donderdag op Lexpo, het nieuwe evenement over juridische innovatie. Tijdens dezelfde paneldiscussie blijkt verder dat de vraag naar wel of niet in de Cloud inmiddels achterhaald is: vrijwel alle aanwezigen bevestigen dat ze daar actief zijn.
Door Lucien Wopereis
Een reeks van visionaire sprekers kijkt op Lexpo in de toekomst: Chrissie Lightfoot, Casey Flaherty, Chris Bull (legal department business structures), Daniel Pollick (legal innovation), Richard Bejtich (law firm security) en Ari Kaplan (legal service delivery). Vooral de laatste demonstreert wat van hedendaagse sprekers wordt verwacht: keynote speakers lijken tegenwoordig op stand up comedians, met veel kwinkslagen en voortdurende interactie met de zaal. Op mindere momenten verlang je soms bijna terug naar de power point.
Na een aantal van de inleidingen volgt een paneldiscussie. In de discussie over law firm security blijkt vooral dat niemand zich onkwetsbaar moet wanen. Het gaat eigenlijk niet meer over de vraag of hackers binnen komen, maar wanneer. Volgens keynote Bejtich gaat het er vooral om er op tijd bij te zijn en de schade zoveel mogelijk te beperken. “Even if they get in, and the damage is not too bad, you win. If you identify the problem before game over, you win. Stop them before they end their mission, you win!”
Van Haperen heeft het over een ‘wildebeast crossing’. Je moet als wildebeest de rivier met krokodillen nu eenmaal over. “There is no zero risk.” Desgevraagd laat Van Haperen weten dat zijn kantoor twee beveiligers aan het werk heeft: één op kantoor zelf, en één aan de zijde van de provider van de cloud, waarmee het kantoor een ‘private cloud solution’ heeft gesloten.
Ook de nieuwe wetgeving omtrent datalekken komt nog even voorbij. Je moet een datalek melden bij de autoriteiten, zodra tot personen herleidbare informatie kwijt is geraakt of gesloten. Een van de aanwezige advocaten heeft de advocaat van Wilders, Knoops, daar nog op gewezen na het uitlekken van de pleitnota in diens rechtszaak wegens ‘Minder , minder, minder’. Waarmee maar is aangetoond dat er niet alleen aandacht is voor de toekomst. Knoops wenste er niet op in te gaan, aldus de advocaat.
De andere paneldiscussie over innovatie in de legal service delivery kent een aantal usual suspects: Christiaan Alberdingk Thijm (bureau Brandeis), Jaap Bosman (TGO Consulting), Bas Boris Visser (Clifford Chance) en Max Hübner (PGGM). Jaap Bosman en Bas Boris Visser spraken elkaar ook over het onderwerp op Advocatie Live! op 15 maart jongstleden. Meeste vuurwerk komt van Hübner die stelt dat de advocatuur – en ook de bedrijfsjuristerij – op dit moment helemaal niet innoveert. Hij heeft een ander i-woord in de aanbieding: improving. “Disruptive innovation in the legal market? My chair isn’t rocking.”
Bas Boris Visser geeft een inkijkje in het psychologische spel dat gespeeld moet worden om advocaten in beweging te krijgen. “Fear of losing a client, being kicked of the panel is the lawyers worst nightmare. That’s why we bring in clients tot talk to partners about their wishes and expectations.”