Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco. Dit meldt Het Parool. Deze lijst bevat waardevolle archieven en documenten die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de wereld.
Het Stadsarchief Amsterdam diende de aanvraag in en omschrijft het archief als ‘een ware historische goudmijn’. Alle notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915 zijn erin te vinden, inclusief de gegevens van miljoenen Amsterdammers en buitenlanders van Nederlandse oorsprong. ‘Van de gewone man en van beroemde personen zoals Rembrandt en Peter Stuyvesant’, aldus het Stadsarchief Amsterdam.
Een groot deel omvat de periode van de Gouden Eeuw, met miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheepseigenaren, die het verhaal vertellen van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht.
Ook bevat het archief documenten over Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, die door Rembrandt werden geportretteerd. Deze twee schilderijen werden recentelijk aangekocht door Nederland en Frankrijk voor 160 miljoen euro.
In 2017 moet bekend worden of het Archief van de Amsterdamse Notaris inderdaad wordt opgenomen in het Memory of the World-register. De VOC-archieven en het dagboek van Anne Frank maken reeds deel uit van deze lijst.