Het verhaal is bekend: IBM ontwikkelde supercomputer Watson in eerste instantie met het doel om deel te nemen aan de Amerikaanse spelshow Jeopardy! In 2011 wist de computer de eindronde van het tv-programma te winnen. Het systeem combineert geavanceerde kunstmatige intelligentie met big data en natuurlijke taalverwerking. IBM ontwikkelt zelf door op Watson, maar stelt de intelligente software ook beschikbaar aan externe ontwikkelaars.
Door Nico Mookhoek, uitgever
In 2015 verscheen de eerste app voor de juridische markt: Ross. Ross beantwoordt supersnel juridische vragen. De ontwikkelaars combineren de juridische content met de vraag en antwoord modules van Watson en google-achtige zoektechnologie. De software is ontwikkeld voor de insolventiepraktijk, maar het ligt voor de hand dat de technologie wordt uitgerold naar andere rechtsgebieden.
De efficiënte zoektechniek gaat de faillissementsadvocaat zeker veel uren besparen, maar van het echt overnemen van het werk van de advocaat is nog geen sprake.
Hoewel het wellicht preken voor eigen parochie is: advocaten verwachten ook niet dat hun werk door supercomputers overgenomen zal worden. Wel zullen computers binnen vijf tot tien jaar het werk van de eerstejaars advocaten zelfstandig kunnen verrichten. Een groot deel van de advocaten denkt dat de paralegal dan ook overbodig wordt. Het door de paralegal verrichtte werk kan volledig gedaan worden door kunstmatige intelligentiesoftware.
Kortom, het ‘echte advocatenwerk’ zal blijven bestaan. Alleen het eenvoudiger werk wordt vervangen door computers: minder declarabele uren, en de paralegal is exit.
Pilots in de medische wereld
Ook buiten de juridische sector ontwikkelt Watson zich. Wellpoint, een Amerikaanse dienstverlener aan zorginstellingen, is bezig met een pilot project voor de zorg waarbij de medische geschiedenis van de patiënt worden samengevoegd met ongestructureerde data uit eerdere afspraken (bijvoorbeeld aantekeningen op een tablet). Vervolgens worden miljoenen artikelen uit medische publicaties doorzocht om verbanden te vinden. Een tweede medische pilot start binnenkort. In samenwerking met een Amerikaans instituut voor kankeronderzoek zullen verschillende vormen van kanker worden onderzocht. Ook deze pilots in de medische markt behelzen het snel en intelligent doorzoeken, combineren en filteren van grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data.
De computerwetenschapper Danny de Schreye van de Universiteit van Leuven slaat de spijker op zijn kop als hij zegt dat Watson een waardige opvolger is van de superschaakcomputer Deep Blue. Deze computer, ook ontwikkeld door IBM, wist in 1997 schaaklegende Garri Kasparov te verslaan. Die overwinning werd toegeschreven aan zijn enorme rekencapaciteit.
Echter, vele jaren later biechtte een van de drie onderzoekers die betrokken was bij de ontwikkeling van de computer in een interview op dat ‘de meesterzet’ het gevolg was van een bug in de software. De computer besloot daardoor tot een willekeurige zet. Kasparov raakte zo van slag, dat hij daarna verloor.
Tijdens de uitreiking van de Gouden Zandlopers op 15 maart aanstaande zal Steven van Belleghem vertellen over de innovatieve partnerships die hij ziet ontstaan als gevolg van technologische ontwikkelingen.