Partners bij Britse topkantoren maken gemiddeld tien procent meer uren dan twee jaar geleden en werken nu 56 uur per week, zo bleek vorige week uit een Engels onderzoek. Is die trend ook waarneembaar bij de Nederlandse topkantoren? Bij een aantal zeker, bij andere minder, zo blijkt uit een rondgang. En als de trend wordt bevestigd, dan beperkt de urenstijging bij bijvoorbeeld De Brauw zich niet tot partners.
Door Joris Rietbroek
De werkweken van partners in Londen mogen dan in twee jaar tijd langer zijn geworden – van ruim 50 naar bijna 56 uur –, de Nederlandse vestiging van Magic Circle-firm Allen & Overy zegt dit niet te merken. “De werkweken van de juristen bij Allen & Overy Amsterdam zijn niet langer dan tien jaar terug en liggen in lijn met wat er internationaal gebeurt,” zegt kantoorvoorzitter Ferdinand Grapperhaus. “Wel is te merken dat de economie de afgelopen paar jaar extra is aangetrokken en dat is ook in de zakelijke advocatuur goed te zien.”
Bij Houthoff Buruma is er eveneens geen sprake van ‘zo’n scherpe stijging als in het Verenigd Koninkrijk’, reageert managing partner Johan Rijlaarsdam. “Wat wel opvalt is dat er steeds meer tijd wordt besteed in het voortraject,” zegt hij. “Dit is voornamelijk te verklaren door de toegenomen complexiteit van zaken, waardoor we te maken hebben met meer uitvoerige pitch trajecten.”
De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDutilh en CMS bevestigen wel een toename van het aantal gewerkte uren, zonder een percentage te noemen. Volgens de nieuwe managing partner van De Brauw, Geert Potjewijd, werken niet alleen de partners, maar alle advocaten meer uren per week dan twee jaar terug.
“We werken aan veel grote projecten en daarnaast verandert er ook iets omdat wij in veel zaken met onze cliënten actief zijn buiten Nederland,” zegt Potjewijd. “Denk aan het toenemende aantal fusies en overnames met partijen in Azië, wereldwijde interne onderzoeken en internationale arbitragezaken. Dat heeft vanzelfsprekend impact op het aantal uren dat onze kantoorgenoten maken. Op het moment dat wij ’s ochtends opstaan is Azië al volop aan het werk, en op het moment dat wij ’s avonds de laptop sluiten zijn onze cliënten en kantoorgenoten in de Verenigde Staten pas halverwege hun werkdag, en hebben dan regelmatig ons advies nodig. Dat betekent dat werkdagen vaak langer zijn dan de gemiddelde acht uren.”
Partnerbetrokkenheid
De aantrekkende economie en toenemende concurrentie van nieuwe partijen op de juridische markt worden in het Britse onderzoek aangevoerd als voornaamste oorzaken van de langere werkweken van partners. Zoiets als meer concurrentie is volgens NautaDutilh-bestuursvoorzitter Erik Geerling echter niet van invloed op de toename van het aantal gewerkte uren door de partners. “Dat is een logisch gevolg van de aantrekkende economie en toenemende vraag,” zegt hij. “Als organisatie pas je je daar natuurlijk op aan, maar omdat dit altijd gepaard gaat met wat vertraging, betekent dit voor nu dat partners inderdaad meer uren maken. Dat heeft echter ook te maken met de vraag van onze cliënten naar meer senioriteit annex partnerbetrokkenheid bij zaken.”
Enkele kantoren – waaronder Stibbe en Loyens & Loeff – onthouden zich van een reactie over gewerkte uren per week, omdat zij geen vergelijkende gegevens voorhanden hebben.