Loyens & Loeff-notaris en -partner Niek Zaman is afgelopen week in hoger beroep vrijgepleit van onzorgvuldigheid bij de begeleiding van een uitgifte van aandelen door het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis. Dit meldt het Parool. De Haagse Kamer voor het Notariaat had Zaman in februari 2015 een waarschuwing gegeven, een beslissing die door het Gerechtshof Amsterdam nu is vernietigd.
De tuchtzaak was aangespannen door de kinderen van Aysel Erbudak, de oud-directeur van het Slotervaartziekenhuis. Zaman handelde destijds in opdracht van het ziekenhuis en de toenmalige eigenaren, de familie Schram, die het ziekenhuis in 2006 hadden overgenomen. In maart 2013 besloot het ziekenhuis om extra aandelen uit te geven, wat volgens de eigenaren noodzakelijk was om de financiële positie te verbeteren.
Die extra aandelenuitgifte ter waarde van 5 miljoen euro reduceerde de kansen van Erbudaks kinderen om eigenaar van het Slotervaart te worden echter tot nul. Zaman ging als notaris van het ziekenhuis akkoord met de uitgifte, zonder dat hij had gecontroleerd of de positie van Erbudaks kinderen in het geding zou komen. Hem werd dan ook partijdig advies verweten: hij had onvoldoende rekening gehouden met hun belangen.
Het gerechtshof Amsterdam stelde eerder deze week echter dat Zaman dit niet hoefde te doen, omdat er haast bij de aandelenuitgifte was omdat de toekomst van het ziekenhuis op het spel stond. Bovendien was aan alle vereiste wettelijke rechtshandelingen voldaan en zijn de belangen van de kinderen volgens het hof juist niet geschaad: ‘De belangen van klagers als derden zijn bij de rechtshandelingen niet veronachtzaamd omdat de rechtshandelingen de continuïteit en dus de economische waarde van [het ziekenhuis] beoogden te beschermen en daarmee de economische waarde van de aandelen’.
Met die redenering is de waarschuwing van de Kamer voor het notariaat van tafel. Erbudak was in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak in eerste aanleg, omdat zij wilde dat de notaris zwaarder gestraft zou worden. Ook hoopte zij met behulp van zo’n tuchtuitspraak een extra middel in handen te hebben om de aandelenemissie terug te kunnen draaien.
Klik hier voor de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam