Op 3 december werd zij beëdigd als notaris en per 1 januari 2016 mag ze zich partner van Boekel noemen: de 31-jarige Ines van Dijk. Terwijl haar kantoor met deze nieuwe partnerbenoeming de dit jaar gemaakte belofte van verjonging verder inlost, blijkt Van Dijk ook nog eens de jongste notaris van Nederland te zijn. “Een leuk feitje, maar zelf was ik daar niet bewust mee bezig.”
Door Joris Rietbroek
Van Dijk belandde in mei 2008 bij het notariaat van Boekel – toen nog Boekel De Nerée – vlak na haar studie notarieel recht in Groningen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat ze zou promoveren, maar uiteindelijk koos ze toch voor de praktijk. Boekel bleek het kantoor waar ze zich bij de eerste gesprekken al thuis voelde. “Mensen adviseerden me om verder te kijken, maar ik vond dat niet nodig. Als het goed voelt, voelt het goed.”
Sindsdien richt zij zich op zowel commercieel onroerend goed als op het ondernemingsrecht en rekent zij onder meer vastgoedondernemingen, familiebedrijven en zorginstellingen tot haar cliënten. Met de benoeming van Van Dijk tot partner heeft Boekel het voornemen om ‘de notariële expertise nog verder te verstevigen’, meldt het kantoor.
Ondersteund door haar kantoor ging Van Dijk een klein jaar geleden het traject in om zowel partner als notaris te kunnen worden. “Om notaris te kunnen zijn, moet je immers ondernemer zijn en daarmee partner binnen kantoor,” vertelt ze. “Het traject voordat het Koninklijke Besluit valt is bijzonder intensief. Je moet immers aan diverse eisen en toetsen voldoen, een ondernemingsplan opstellen en de KNB-commissies in de ogen kijken zodat zij weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het verliep gelukkig allemaal zonder hiccups.”
Gedurende het traject was Van Dijk zelf helemaal niet bezig met het idee dat ze de jongste notaris van het land zou worden. Collega’s van haar wel: “Ik had niet het besef dat ik met iets bijzonders bezig was. Dat besef groeide pas toen steeds meer mensen in mijn omgeving me erop wezen. Bij de beëdiging vorige week was het zeker dat ik op dit moment de jongste notaris ben: collega’s hadden het voor me uitgezocht.”
Ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) merkte het bijzondere wapenfeit op. “Haar beëdiging toont aan dat het notariaat springlevend en aantrekkelijk is voor jonge professionals, ook al ligt de gemiddelde leeftijd van notarissen landelijk nog een stuk hoger met gemiddeld 44 jaar voor dames en 54 jaar voor heren,” schrijft KNB-voorzitter Jef Oomen.
Een zeker stoffig imago van een beroepsgroep op leeftijd of het notariskantoor om de hoek gespecialiseerd in personen- en familierecht, Van Dijk herkent het niet direct. Al ligt dit uiteraard ook aan de rechtsgebieden en kantooromgeving waarbinnen zij werkzaam is. “Het is de variatie tussen vastgoed- en ondernemingsrechtvraagstukken die me het meest bevalt,” zegt ze over haar praktijk. “Daarbij heb ik veel familiebedrijven als cliënten: dan vervlechten rechtsgebieden zich vaak met elkaar en krijg je ook te maken met emoties, zodat je een persoonlijke band met mensen kunt opbouwen.”
Voor de komende jaren luidt een van haar taken om het notariaat weer verder uit te bouwen. Van de economische tegenwind had het notariaat van Boekel de afgelopen jaren weinig last, stelt Van Dijk, hooguit de reorganisatie van afgelopen jaar had de nodige impact. Nu Boekel onder meer als doel heeft om jonge professionals meer ruimte te geven, gaf haar een nog scherper beeld van de ambitie die zij onbewust had.
Zo kwam de vernieuwde koers van het kantoor als het ware tegemoet aan haar wensen. “Het is voor mij altijd het belangrijkste geweest om uitdaging te houden in mijn werk en genoeg verantwoordelijkheden te hebben,” aldus Van Dijk. “Die behoefte vanuit mijzelf was er eerst, pas daarna kwam het concrete plaatje met de mogelijkheid tot partnerschap.”