Startups voor de juridische markt blijven als paddenstoelen uit de grond schieten, waaronder twee nieuwe initiatieven die het voornemen hebben interim-bureaus dwars te zitten. Zo helpt LawyerlinQ advocatenkantoren bij het inrichten van een poule met flexibel inzetbaar juridisch personeel, terwijl interimmers via de Interim Juristen Bank online aan opdrachten kunnen komen.
LawyerlinQ zet naar eigen zeggen interim-bureaus buitenspel dankzij een beveiligd online platform, dat het ‘grote advocatenkantoren en juridische afdelingen van bedrijven makkelijker maakt om te werken met een eigen poule van flexibel inzetbaar juridisch personeel’, zo meldt de startup in een persbericht. Afgelopen zomer sprak de startup al met diverse topkantoren; naar eigen zeggen hebben de eerste klanten zich al gemeld.
Het online platform van LawyerlinQ is bedoeld voor ‘samenwerking over de organisatiegrenzen heen’. Hij bedrijf modereert en beheert de communities en zorgt voor de administratieve afhandeling. “Interne professionals kiezen hun vertrouwde externe professionals binnen hun eigen besloten netwerkomgeving zonder tussenkomst van accountmanagers of recruiters,” zegt mede-oprichter Maarten van Hagen. “Ze delen er juridische kennis, spreken onderling hun tarieven af en kunnen ook online samenwerken.”
Hoewel al steeds meer Zuidas-kantoren werken met zulke poules met zelfstandige juristen, bespeurt LawyerlinQ in de praktijk weinig flexibiliteit in deze aanpak. “Het probleem is dat de interimmer ingehuurd wordt voor enkele maanden en een vast aantal dagen per week, waardoor de flexibiliteit beperkt is,” stelt Hagen. “Eigenlijk hebben advocatenkantoren en grote corporates behoefte aan deskundige juristen die ze op dezelfde manier kunnen inzetten als vertrouwde collega’s, maar die niet permanent aan hun organisatie verbonden zijn.”
In ruwweg dezelfde hoek bevindt zich de nieuwe legal startup Interim Juristen Bank, door oprichters Ilona Tjon Poen Gie en Robbert van Rooijen omschreven als een ‘game changer voor de interim juristenmarkt’. Interim juristen kunnen interimjuristenbank.nl een profiel aanmaken en hier zoeken naar opdrachten binnen alle juridische vakgebieden. Aangemelde juristen kunnen vervolgens zelf een bod uitbrengen op de opdracht, waarna de beste reacties worden doorgestuurd aan de opdrachtgever. Die kan bij interesse direct contact opnemen met de jurist, waarna de tussenkomst van Interim Juristen Bank stopt.
Het platform rekent geen abonnementskosten of een percentage van het uurtarief van de interimmers: die krijgen hun volledige uurtarief betaald zonder dat zij een percentage moeten afstaan, zoals bij een bemiddelingsbureau. De opdrachtgevers betalen 1500 euro voor het plaatsen van een opdracht, wat direct het verdienmodel is van Interim Juristen Bank.