Op 30 en 31 oktober vindt in Paramaribo de officiële start plaats van de hernieuwde Surinaamse Beroepsopleiding Advocaten. Deze opleiding is sinds ongeveer 2004 niet meer georganiseerd, maar wordt nieuw leven ingeblazen door de Surinaamse Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN) met hulp van de Nederlandse opleidingsinstituten CPO en Dialogue. ‘Doel van het project is om de Surinaamse advocatuur verder te professionaliseren en daarmee de rechtsstaat te versterken.’
57 advocaat-stagiaires nemen deel aan de Openingsconferentie. De officiële aftrap zal geschieden met presentaties van onder meer de Surinaamse minister van Justitie en Politie, de Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, een vertegenwoordiger van het Surinaamse Openbaar Ministerie en de waarnemend president van het Surinaamse Hof van Justitie.
‘De nieuwe Beroepsopleiding draagt bij aan de versterking van de Surinaamse balie door, naast ruime aandacht voor juridisch inhoudelijke vakken, aandacht te geven aan gedragsregels voor advocaten, een nieuw vaardighedenprogramma op te zetten en door de inrichting van een digitale leeromgeving,’ aldus de organisatie in een persbericht.
Het is voor het eerst sinds 2004 dat de opleiding voor advocaatstagiaires weer wordt aangeboden. Suriname heeft van 1998 tot ongeveer 2004 een Beroepsopleiding Advocatuur gekend, maar die is vanwege een gebrek aan financiële middelen gestopt. Er zijn in de loop van de tijd wel af en toe cursussen aangeboden voor advocaten en stagiaires, maar de bij wet verplichte opleiding bestond eenvoudigweg niet. Aan die leemte komt nu een einde.
Om de opleiding opnieuw en in herziene vorm aan te bieden, heeft de SJSSN het CPO en Dialogue, de organisaties die in Nederland in opdracht van de Nederlandse Orde van Advocaten de Beroepsopleiding Advocaten uitvoeren, benaderd om een samenwerkingsverband aan te gaan. Voor het project hebben de organisaties een subsidie ontvangen van €200.000 van UTSN (Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname Nederland), een organisatie die in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken samenwerkingsverbanden tussen Surinaamse en Nederlandse ‘spiegelorganisaties’ (‘twins’) financiert. Met behulp van een redelijke cursusprijs kan de opleiding zich vervolgens zelf bedruipen.