Op een vrijdagochtend stap ik uit de Amsterdamse tram, precies waar de Keizersgracht de Vijzelstraat kruist. Ik loop een stukje terug en sla linksaf, de Herengracht op. Het zonnetje schijnt een vrolijk licht op de statige grachtenpanden. Iets waar ik maar niet te lang bij stil sta want ik moet me ook concentreren op het ontwijken van auto’s, toeristen en fietsers. Ik loop het hoekpand van Rutgers & Posch binnen, en vervolg mijn weg naar de eerste verdieping.
Door Juliëtte Geers
Het advocatenkantoor bestaat nu 2,5 jaar en is gevestigd in een pand dat met zorg en aandacht is ingericht. Naast de smaakvolle keuze voor meubels, zijn de wanden in de hoge ruime kamers voorzien van bekleding zodat je elkaar goed kan verstaan.
Op de eerste verdieping word ik hartelijk ontvangen in de lounge, een kamer waar veel licht naar binnen komt door de plafondhoge grote ramen in dit karakteristieke pand. Het is een ruime en warm ingerichte kamer waarin enkele comfortabele banken en stoelen staan plus een ‘leestafel’ die bij een tweede blik een tafeltennistafel blijkt te zijn. Naast de lounge bevindt zich een kleinere kamer met een balkonnetje dat ook wel ‘Siberië’ wordt genoemd. De locatie als het te koud is om op de boot of in de tuin te borrelen. We worden getipt dat de lunch klaarstaat en begeven ons naar achteren.
You’ve got mail: aan tafel!
We lopen door een lange brede gang met aan beide kanten glazen kantoren. Op de helft bevindt zich een onderbreking waar een klein keukentje en een lange tafel op een verhoging staat. De lunch is reeds klaargezet door studenten die het kantoor ondersteunen als onderdeel van een bijbaan. Rutgers & Posch heeft geen ‘bedrijfsrestaurant’ in de normale zin van het woord. Er is een klein keukentje aanwezig met koelkasten en aanrecht. De boodschappen worden geleverd door Albert Heijn en de extra’s worden door de studenten gehaald in de stad.
Toen het advocatenkantoor begon was een tafel voor 15 personen voldoende, maar intussen staat er een grotere tafel voor 35 plekken wat eigenlijk net te weinig is. Iedereen – behalve degene die buiten de deur luncht of het echt heel druk heeft en daarom achter zijn bureau zit – heeft de mail ontvangen dat de lunch klaar staat en zit inmiddels aan tafel (medewerkers & ondersteunend personeel). Bij de borrels zijn nog wel eens cliënten aanwezig, maar de lunch wordt onder elkaar genuttigd. Cliënten worden meegenomen om te lunchen buiten de deur, een favoriet is het verantwoorde restaurant Spelt.
Huiselijk tafereel
Ondanks dat niemand een vaste plek aan tafel heeft, is het bijna een huiselijk tafereel. Op tafel staat alles wat je verwacht: kaas van een kaasboer uit Amstelveen, verschillende soorten brood van de bakker en allerlei soorten beleg waaronder tien varianten hagelslag. Ook ontbreekt de gezonde noot niet: een grote schaal met gemengd fruit en twee borden met gesneden tomaat, komkommer en avocado. En, ik heb geluk, want op vrijdag is er vaak wat extra’s en dit keer zijn dat Van Dobben garnalenkroketten en verse Vietnamese springrolls met garnalen.
De gesprekken over nieuwe tentoonstellingen in de stad en sportprestaties worden veelvuldig onderbroken om de boter, de (karne)melk, het fruitsap of de hagelslag te vragen. Ook is er ruimte voor informatieve mededelingen over bijvoorbeeld nieuwe medewerkers, borrels of de samenstelling van het kerstcomité. Na 20 à 30 minuten verlaat iedereen de tafel om aan het werk te gaan of nog een kleine wandeling te maken. De droppot, koekjes en fruit- & groenteschaal kunnen weer op tafel, zodat iedereen de dag doorkomt. Er geldt eigenlijk maar één regel en dat is dat de droppot maar 1x per dag wordt bijgevuld.
Ontspannen
Mijn disgenoten zeggen het zelf: “Lunch gaat hier heel anders dan bij de ZuidAs-kantoren”. En ze kunnen het weten want vrijwel iedereen komt er vandaan. Voor een symbolisch bedrag van 1 euro per dag staat de gevarieerde lunch klaar. De extra’s zoals de heerlijke Vietnamese springrolls geven extra smaak aan de lunch, maar belangrijker is dat het een moment is waarop iedereen ontspannen bij elkaar komt.
Rutgers & Posch gaat zorgvuldig om met eetmomenten en ze worden daardoor goed benut. Naast de lunch en vele (al dan wel of niet aangeklede) borrels, staat er op maandagochtend zelfs ontbijt klaar. Dit als alternatief voor de Monday morning meetings. Iedereen kan bij binnenkomst een croissantje of broodje pakken met wat jus d’orange. En even bijkletsen natuurlijk.
Een kijkje in de keuken bij u op kantoor? Stuur een e-mailbericht naar: l.wopereis@sdu.nl
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.