Is iedere vrijdagmiddag borrelen het summum van uitgaan voor de advocaat? Niet als het aan de redactie van Personal Branding ligt. Het najaar staat gelijk aan de start van het culturele seizoen, vol nieuwe exposities en theatervoorstellingen. En het festivalseizoen stopt intussen nooit meer. Een greep uit het enorme aanbod voor de komende maanden.
Festival De Keuze, Rotterdamse Schouwburg e.a., Rotterdam
Festival De Keuze is een theater-, dans-, en performancefestival dat vanaf nu twee keer paar plaats vindt in Rotterdam. Het festival biedt een grote verscheidenheid aan eigenzinnige kunstenaars van over de hele wereld en heeft tot doel hen allen te verbinden aan de havenstad. De kenmerken: bijzondere voorstellingen, stevige muziek, goed eten, feest, inspirerende gesprekken en spannende ontdekkingen. Dat belooft wat.
Een van de boeiendste producties die op De Keuze in première gaat is de nieuwste voorstelling van gezelschap Wunderbaum: Helpdesk (foto boven) is te beleven in het iconische nieuwe glazen gebouw De Rotterdam van Rem Koolhaas. Met nadruk ‘te beleven’ en niet enkel ‘te zien’. Een telefoniste in een virtuele helpdesk moet voor haar klanten voortdurend andere identiteiten aannemen en steeds andere specialisaties beheersen. Langzaam maar zeker vervreemdt ze van zichzelf en van haar eigen lichaam. Via een interactief koptelefoonsysteem wordt het publiek onderdeel van haar versplinterde realiteit. Meer informatie over De Keuze en kaarten op de festivalwebsite.
De Tweeling, DeLaMar Theater (Wim Sonneveld zaal) e.a., Amsterdam
De Tweeling, de bestseller van schrijfster Tessa de Loo, werd eerder al met veel succes verfilmd en sleepte zelfs een Oscar-nominatie voor beste buitenlandse film in de wacht. Producent Albert Verlinde vatte het plan op om een musical te smeden van het verhaal, met speciaal geschreven nieuwe muziek uit de koker van Ilse DeLange en JB Meijers (samen The Common Linnets). De productie speelt vanaf vrijdag 2 oktober in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Perfect gepland voor dat ene avondje niet te moeilijke theater in het najaar.
Voor die ene wereldvreemde enkeling die het verhaal nog niet kent: de tweelingzusjes Lotte en Anna worden op jonge leeftijd van elkaar gescheiden en groeien in totaal verschillende werelden op: Anna in Duitsland en Lotte in Nederland. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog worden tegenstellingen alleen maar groter. Een strijd tussen het hart en het geweten van de zussen is het gevolg. Kunnen ze het verleden laten rusten en de kloof tussen hun werelden overbruggen? De Tweeling is het hele najaar te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam, en vanaf 2016 ook in onder anderen Groningen, Rotterdam en Heerlen. In de hoofdrollen schitteren Hanna van Vliet (Anna) en Rosa Da Silva (Lotte). Meer informatie en kaarten op de website van het DeLaMar of Stage Entertainment.
Addition: schenking Pieter en Marieke Sanders, Stedelijk Museum, Amsterdam
In 2013 schonken verzamelaars Pieter en Marieke Sanders meer dan honderd kunstwerken aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Vanaf september toont het museum voor het eerst een selectie uit deze gift, in de context van de collectie van het Stedelijk. Het echtpaar Sanders laat zich al ruim veertig jaar graag verrassen door het actuele werk van relatief jonge en nog onbekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. De samenstelling van de schenking loopt uiteen van schilder- en beeldhouwkunst tot video en fotografie. De collectietentoonstelling focust op werken waarin het alledaagse tot het bijzondere wordt getransformeerd. Door hun signalerende aankopen brengt de verzameling van Pieter en Marieke Sanders inmiddels een drietal generaties kunstenaars samen. Zelf kijken kan vanaf zondag 19 september. Meer info op de website van het Stedelijk Museum.
Crossing Border 2015, Koninklijke Schouwburg, Den Haag
Op het Haagse festival Crossing Border gaan muziek en literatuur al jaren op een prachtige manier samen. Diverse gevierde schrijvers vertellen in de statige omgeving van de Haagse Koninklijke Schouwburg over hun werk of dragen voor – handig als u nooit de tijd heeft om een boek te lezen -, onder wie dit jaar de Amerikaan Ryan Gettis (Zes Dagen), de Russische Oleg Pavlov (De aardappels en de staat) en speciale gast Salman Rushdie (foto), aan wie op dinsdag 17 november een speciaal programma wordt gewijd. Op het vlak van muziek biedt Crossing Border een keur aan genres, van de soulvolle popmuziek van Jonathan Jeremiah tot de vrolijke rock ‘n’ roll van jong Engels trio Kitty, Daisy & Lewis. Voor meer informatie en kaarten: bezoek de festivalwebsite.