De WWZ brengt tal van veranderingen mee, waardoor arbeidsrechtadvocaten en hun cliënten steeds vaker zullen kiezen voor mediation. De rol van de advocaat aan de mediationtafel is echter een heel andere dan in de rechtszaal. Hoe bereidt hij zich daar het beste op voor?
De WWZ brengt voor de arbeidsrechtadvocaat tal van veranderingen mee
De advocaat en zijn cliënt kiezen vanaf 1 juli jl. vaker voor mediation:
- ‘geen arbeid, wel loon’ is het uitgangspunt geworden in zaken waar arbeidsongeschiktheid speelt en de werkgever aan de hand van de gewone (!) bewijsregels bewijs zal moeten leveren;
- de kantonrechter zal een ontbindingsverzoek niet langer kunnen toewijzen op grond van een combinatie van ontslaggronden;
- hoger beroep – zonder schorsende werking (!) – en cassatie staan open (en voor sommige werknemers wordt het vanwege de transitievergoeding nog belangrijker om door te procederen over de beëindiging);
- de wetgever schrijft de – veelal al strijdende – partijen in toenemende mate voor om ‘in onderling overleg tot een passende oplossing te komen’.
Daarnaast zal de arbeidsrechtadvocaat steeds vaker plaatsnemen aan de mediationtafel vanwege de toename van het aantal mediationclausules in CAO’s en last but not least: het nieuwe artikel 22a Rv van het Wetvoorstel bevordering van mediation in het burgerlijk recht.
Wat wordt van de arbeidsrechtadvocaat verwacht in een mediationtraject?
De rol van de arbeidsrechtadvocaat aan de mediationtafel is een heel andere dan in de rechtszaal. Van de vaardigheden van een advocaat wordt tijdens een mediation veel gevraagd. Hoe bereidt u zich daar het beste op voor? Het is een uitdaging om te balanceren tussen juridische standpunten en de belangen van de eigen cliënt, zonder daarbij – gezien de aard van mediation – voorbij te gaan aan die van de wederpartij. Wat kunt u tijdens de mediation dan het beste doen of juist laten? Wat doet u als u ontevreden bent over de gang van zaken? En hoe bereidt u uw cliënt het beste voor op de mediation zodat het aantal uren/sessies beperkt kan blijven? Hoe doet u dit wanneer u niet meegaat, maar op de achtergrond adviseert?
Wat kunnen wij voor u betekenen?
The Lime Tree en de mediator-advocaten van House of Mediators zijn een samenwerking aangegaan om praktijkgerichte trainingen te verzorgen voor de advocatuur.
Speciaal voor de arbeidsrechtjurist is de training ‘De arbeidsrechtadvocaat aan de mediationtafel‘ ontwikkeld. De docenten van deze training zijn Tirza Hekster en Chantal Bartels (oprichters House of Mediators) en Steve Whittaker (directeur The Lime Tree). De trainers zijn allen MfN registermediator en arbeidsmediator. Bovendien zijn zij bekend met mediation vanuit beide perspectieven: als mediator en vanuit hun eerdere hoedanigheid als advocaat resp. bedrijfsjurist.
Kijk op onze website voor meer informatie over de eendaagse training voor arbeidsrechtadvocaten in november en december 2015 en schrijf je in!