Op een zonnige vrijdagmiddag laat ik het terrein van de Westergasfabriek rechts van me liggen, en stap ik het koele kantoor binnen van Kennedy Van der Laan. Op de eerste etage word ik hartelijk ontvangen. Voordat we gaan lunchen word ik gewezen op het aanwezige dakterras waar we straks zullen plaatsnemen. Eerst krijg ik een korte tour langs de bibliotheek, vergaderruimtes, evenementenzaal en fitnessruimte, allemaal met uitzicht op het groen. Dan stappen we de lunchruimte binnen.
Door Juliette Geers
Een ontspannen ruimte met sfeervolle verlichting, waarin niet alleen de gewoonlijke rijen met tafels en stoelen staan, maar ook plek is voor een zitgedeelte met ruime banken en afzonderlijke zithoekjes van banken met een hoge rug. Er klinkt zelfs een licht muziekje op de achtergrond, dat later overigens alleen tijdens de voorbereiding van de lunch aanwezig blijkt.
Het bedrijfsrestaurant, dat ruimte biedt aan de ongeveer 150 medewerkers van Kennedy Van der Laan, wordt gefaciliteerd door de externe cateraar Vitam. Het kantoor lijkt voor de luxe variant gekozen te hebben, want er is keuze in overvloed − ook voor vegetariërs −: diverse luxe belegde broodjes, dagsoep, een wisselende warme hap en een uitgebreide saladebar. ‘Natuurlijk’ is er ook een fruit-, yoghurt- en saphoek. Ik ga voor de kipsaté met garnituur, paksoisalade met sesamolie en gember, pastasalade met pesto en zalm en frambozenkwark toe. Een glaasje koel water met munt en citroen voor de dorst. Voor tussendoor krijg ik nog een banaan mee.
Het fruit blijft de hele dag beschikbaar. Mijn inziens noodzakelijk, want ik zie nergens een snoepautomaat waar je om 16 uur je dip mee kan bestrijden. Dat is trouwens niet zomaar, want er is een heus ‘vitaliteitsprogramma’, dat zorgdraagt voor een gezond lichaam en een gezonde geest van de kantoormedewerkers. In dit kader werden dit voorjaar onder leiding van oud-topschaatser Martin Hersman diverse clinics over gezond eten, bewegen en het vermijden van stress georganiseerd.
Stressvrije zone
We stappen naar buiten en betreden het dakterras, dat wordt gedeeld met het aangrenzende bedrijf. Ook hier zijn verschillende hoekjes gemaakt met planten, maar er is ook een langere tafel. Langzaam stromen de verschillende secties het terras op en wordt het wat drukker. De sfeer is niet heel zakelijk; de lunch wordt ontspannen genuttigd. Het bedrijfsrestaurant wordt hoofdzakelijk gebruikt door medewerkers en zo nu en dan wordt er met cliënten of relaties geluncht.
Doen ze dan niks verkeerd? Hoewel er wel naar wordt gestreefd, kan niet alles biologisch worden ingekocht. Dat wordt alleen gelijk weer goedgemaakt, omdat de nabijgelegen kinderboerderij iedere vrijdagmiddag de leftovers komt ophalen voor de kippen, geitjes en andere dieren. Dit past in het mvo-programma van Kennedy Van der Laan, dat – zo wordt mij verteld – oog voor mens en maatschappij hoog op de agenda heeft staan.
Oordeel
Hoewel ik nog niet veel vergelijkingsmateriaal heb, lijkt de lat door Kennedy Van der Laan hoog gelegd als het om kantoorlunches gaat. Het kantoor voedt de medewerkers met een visie waarin de gezondheid van zijn medewerkers centraal staat. Dat blijkt mede uit het feit dat de lunch voor alle medewerkers kosteloos is. Een lunch die daarnaast ook nog eens heel smaakvol is met een gevarieerd aanbod per dag met voor ieder wat wils.
Een kijkje in de keuken bij u op kantoor? Stuur een e-mailbericht naar: l.wopereis@sdu.nl
Na de studie (Amerikaanse) geschiedenis met als bijvak Journalistiek en Nieuwe Media werkt Juliëtte Geers nu met veel plezier als redacteur bij Sdu Uitgevers. Daarnaast heeft ze een passie voor sporten, koken en wonen en schrijft daarover op freelance basis teksten voor off- en online media voor verschillende opdrachtgevers.