Met elkaar filosoferen over de koers van kantoor is al lang niet meer voorbehouden aan een handjevol partners. Een beetje advocaat zit ieder jaar wel een paar dagen op een landgoed om te brainstormen, teambuilden of zich te laten inspireren. Waarop moet je letten bij het kiezen van een locatie en wat zijn leuke alternatieven voor die eeuwige heide? Van design lofts tot vogelhuisjes.
Door Nelleke Koops
Zo’n 25 jaar geleden zat mijn vader al regelmatig op ‘de hei’. Het had voor mij iets geheimzinnigs. Wat deden die mannen in pak, die ik alleen kende van het jaarlijkse Sinterklaasfeest van zijn werk, daar toch in een hutje tussen de schapen? “Nadenken over de toekomst”, zei mijn vader dan, wat mijn fantasie alleen maar voedde. Alsof het een soort tovenaarsbijeenkomst was.
Heidagen, heisessies, off sites: ze zijn zeker niet nieuw, maar worden wél steeds gevarieerder. De hei werd aanvankelijk ingeruild voor luxe villa’s en landhuizen, maar inmiddels is ook hier de trend duurzaam en groen. Terug naar de natuur, in een hip jasje.
“Er is nu veel vraag naar unieke, kleinschalige locaties midden in de natuur”, zegt Marije Hulstijn van de ‘heisessie specialist’ BuitenBusiness. “Bedrijven willen back to basic. Geen luxe, maar echt en authentiek. Eerlijk eten uit eigen moestuin, ’s avonds bij een vuurtje: even helemaal weg uit de dagelijkse routine.”
Een goede locatie voor een heisessie moet volgens haar verre van standaard zijn en het liefst zonder andere gasten, zodat er volledige aandacht is voor elkaar. Dus geen conferentieoord in de bossen, maar liever een Mongoolse yurt op een onbewoond eiland. Op verzoek kan de sessie aangevuld worden met activiteiten als tai chi, schermen of schapen drijven (toch dat heidegevoel weer). En dan maar hopen dat het je nader tot elkaar brengt.
Maar niet alleen de natuur inspireert. De volgende locaties voor originele heisessies hebben één ding gemeen: het verrassingseffect. Ze zijn zo anders dan de omgeving van het gemiddelde advocatenkantoor dat je vanzelf anders naar dingen gaat kijken.
1. Onbewoond eiland ‘De Kluut’ (Veluwemeer)
Een eilandje van vier hectare in de buurt van Harderwijk. Op het eiland vind je compleet ingerichte tipi-tenten en yurts, waarin je kunt vergaderen maar ook overnachten. Back to basic, maar niet primitief met opgemaakte bedden, houtkachels en prima sanitaire voorzieningen.
2. Oostvaardersplassen buitencentrum (Lelystad)
Prachtig verfilmd in ‘De Nieuwe Wildernis’ en een inspirerende plek voor sessies en petit comité (max 20 pers.). Je kunt er niet blijven slapen, maar wel op pad met de boswachter voor de grote 5 safari. Wie het eerst een ree, edelhert, wild zwijn, bever of zeehond spot, wordt werknemer van de maand.
3. Forteiland (IJmuiden)
In de kust voor de haven van IJmuiden ligt dit Unesco Werelderfgoed, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Compleet met bunkers en gangenstelsels onder de grond. Geen overnachting mogelijk, wel genoeg Fort Boyard-achtige activiteiten om de creatieve rechterhersenhelft te prikkelen.
4. De Metaal Kathedraal (Utrecht)
Een neogotische kerk waarin ooit een metaalfabriek was gevestigd en die nu in gebruik is als vrijplaats voor kunstenaars en creatievelingen. Een bizarre, Alice in Wonderland-achtige locatie waar alles mogelijk is. “De ideale plek om mensen een andere mindset mee te geven”, aldus de website.
5. The Playing Circle (Amsterdam)
Prachtig industriële lofts vol vintage design, waar alles lijkt te kloppen. De stijlvolle maar nonchalante inrichting doet wonderen voor je creativiteit. Er is keuze uit een oude rubberfabriek, een voormalige concertzaal of een oud theater, allemaal midden in Amsterdam.
6. De Vreemde Vogel (Vlaardingen)
Vergaderen kan in de grote zaal van de oude boerderij of in het tuinhuis, maar de beste inzichten krijg je hier ongetwijfeld ’s nachts als je je nog eens omdraait in je raket, vliegtuig, king size vogelhuis of struisvogel caravan op hoge poten. Geen garantie voor geniale ideeën, maar verrassend is het zeker.
7. Het Verborgen Verblijf (Vught)
Als je toch kiest voor een conferentieoord in de bossen, kies er dan een met de optie je volledig af te zonderen. Zoals het Verborgen Verblijf op Landgoed Huize Bergen: een glazen koepel die helemaal open kan, op een klein eilandje verscholen in het groen. Inclusief loungekussens en dekentjes om je warm te houden ’s avonds bij het kampvuur. Onzichtbaar met het gevoel van onbereikbaarheid, maar met alle faciliteiten van het landgoed.
8. Boomhut KABAN (Heeze)
Dezelfde combinatie vind je op landgoed Kapellerput, waar ver van de bewoonde wereld, in de toppen van de bomen, de KABAN is gebouwd. Een luxe boomhut met één grote en twee kleine ruimtes en een groot terras – voor mooie vergezichten en inspiratie op niveau.
Na een dag of twee op een van deze locaties kom je hoogstwaarschijnlijk een stuk frisser op kantoor dan na een dag confereren in een bedompte hotelzaal. En nieuwe ervaringen kunnen zomaar leiden tot nieuwe ideeën. Onderschat nooit het effect van een XL vogelhuis.
Nelleke Koops (33) werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen, ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.