Het is een blok aan het been van menig advocaat: de verplichte opleidingspunten die je ieder jaar bij elkaar moet harken. Hoe combineer je het nuttige met het aangename en steek je er en passant ook nog wat van op? Tips voor een originele invulling van de PO-verplichting: wat te denken van vreemdelingenrecht op Zanzibar, insolventierecht op Mauritius of echtscheidingen in Suriname?
Door Nelleke Koops
Cursussen. Ze komen in vele gedaantes. Diepgravende inhoudelijke cursussen in zweterige zaaltjes, luchtige soft skill cursussen op prettige locaties en cursussen waarvan je een beter, overtuigender of gewoon leuker mens moet worden. De cursus omgaan met teleurstellingen van Herman Finckers maakt nog net geen deel uit van het door de Orde goedgekeurde aanbod, maar de cursus time management die tien minuten later begint, is inmiddels een klassieker.
Advocaten bij grote kantoren hebben het geluk dat er vaak intern een uitgebreid aanbod is van inhoudelijke cursussen die meetellen voor de permanente opleiding. Of de pech, want de cursussen “Actualiteiten x-recht” zijn niet altijd het meest sprankelend. En altijd op die maandagavond van 6 tot 8 – precies wanneer je er niet op zit te wachten.
Als het tekenen van de presentielijst belangrijker lijkt dan de inhoud van de cursus, wordt het misschien tijd om je te verdiepen in andere manieren om die verplichte punten bij elkaar te sprokkelen. Het wordt allemaal al een stuk aangenamer als je het kunt doen wanneer het jou uitkomt.
Het aanbod van online cursussen groeit gelukkig gestaag. Alleen al bij PO-Online kun je kiezen uit ruim 60 cursussen van 2 of 3 punten, die je kunt volgen waar en wanneer je wil. De cursussen zijn interactief: met vragen wordt getoetst of je er niet alleen pro forma doorheen hebt gebladerd. Er zijn abonnementen voor 10, 15 of 20 PO-punten, maar je hebt altijd onbeperkt toegang tot alle cursussen in de databank voor vrijwillige bijscholing.
“Toen we twee jaar geleden hiermee begonnen, kregen we vragen als: hoe laat moet ik klaar zitten, of: ben u ook in de kerstvakantie open”, zegt Ellen Roest, directeur online educatie van PO-Online. Het flexibele concept was even wennen voor de traditionele advocatuur, maar steeds meer advocaten zien de voordelen ervan. “Je kunt in een avondje een cursus doen. En als er iets tussendoor komt, pauzeer je en ga je later weer verder. Juist voor een beroepsgroep die overdag al zwaar is belast, is deze formule heel geschikt.”
Nadeel is dat je geen andere vakgenoten meer spreekt. Wie daar wel behoefte aan heeft, kan ook eens een combinatie overwegen: een dagje rally rijden bijvoorbeeld, waarbij je een jurisprudentie Webinar-abonnement cadeau krijgt, goed voor 10 PO-punten.
Wil je er echt iets leuks van maken, volg dan via bijvoorbeeld Woltring of AvdR World Wide, een cursus in het buitenland. Vreemdelingenrecht op Zanzibar, insolventierecht op Mauritius, echtscheidingen in Suriname: het klinkt toch allemaal net iets exotischer dan een middagje Holiday Inn langs de A10. De cursussen duren al gauw een week, dus met één tripje ben je voor de rest van het jaar weer klaar. En je geliefde kan gewoon mee, zodat je niet elke vrije minuut bent overgeleverd aan de flauwe juridische grapjes van je collega’s. Met een beetje geluk is het nog fiscaal aftrekbaar ook.
Studeren aan de prestigieuze colleges van Oxford en Cambridge behoort ook tot de mogelijkheden, zij het voor vier dagen. En deze keer zonder toelatingseisen, afgezien van de dresscode voor het galadiner.
Ook in Nederland zijn er overigens genoeg fijne plekken om kennis te vergaren. De jaarlijkse strafpleiters reünie van de gebroeders Anker op Schiermonnikoog of Chateau Neercanne bijvoorbeeld. Gek genoeg zijn het verder vooral de niet-juridische cursussen die worden gehouden op mooie locaties. Alsof je bij een verdieping in het pensioenrecht geen mooi uitzicht kunt gebruiken.
Gelukkig mag je, om het luchtig te houden, de helft van de twintig te behalen punten besteden aan vaardigheden waarvan je niet wist dat ze bestonden – of nuttig waren. Een greep uit het aanbod: leer omgaan met narcistische cliënten, leer je onderscheidend te profileren en bewust te worden van je omgeving (“vergroot uw gedragsrepertoire”), oefen je stemgebruik met een stemtrainer of leer iemands lichaamstaal observeren. Ook mag je voor 20 niet-juridische punten een intensieve cursus Frans, Duits, Spaans of Italiaans volgen bij de nonnen in Vught.
Verder kun je volledig gelegitimeerd aan jezelf werken. Meld je aan voor een cursus gerichte coaching voor high-potentials en toekomstige leiders – en hoop op een self-fulfilling prophecy. Of werk aan een stressvrije praktijk met een cursus mindfulness (“niet zweverig, maar praktisch”). Maar de absolute winnaar is toch wel The Happy Lawyer, voor iedereen die “weer fluitend naar kantoor wil gaan”. Doel van de cursus is om uit je mindere momenten je lessen te leren en deze om te zetten in persoonlijke groei. En zeg nou eerlijk: wie wil dat niet? Je krijgt er nog zes punten voor ook.
Nelleke Koops (33) werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen, ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.