De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) gaat in samenwerking met de politie een notaris horen voor het niet-melden of te laat melden van een ongebruikelijke transactie op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT).Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag laten weten in een persbericht. Naast de notaris worden ook accountants, een handelaar in horloges en twee verdachten werkzaam bij twee verschillende administratiekantoren gehoord.
Het onderzoek is onderdeel van het Niet-Melders project, een gezamenlijk project van het Anti Money Laundering Centre van de FIOD, de landelijke eenheid van de nationale politie, de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-NL), het Bureau Financieel Toezicht, Belastingdienst Holland Midden/Bureau Toezicht Wwft, De Nederlandse Bank en het OM. Doel van het project is de naleving van de regels van de WWFT te verbeteren. Onderdeel van de witwasbestrijding is de meldingsplicht van instellingen genoemd in de WWFT. Deze zogenoemde poortwachters zijn volgens het OM onmisbaar bij de aanpak van witwassen.
Het OM geeft aan dat de aanpak al tot meer meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU heeft geleid. Als de FIU meldingen krijgt van ongebruikelijke transacties van bijvoorbeeld notarissen, banken, accountants of belastingadviseurs, beoordelen zij of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Wordt de transactie als ‘verdacht’ aangemerkt, dan kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of veiligheidsdienst.
Op 8 december vindt een tweede themazitting bij de rechtbank in Den Haag plaats. Hier zal een aantal eerder gehoorde niet-melders zich voor de rechter moeten verantwoorden.