Deze decembermaand ga ik het anders aanpakken. Niet een dag voor Kerst in de eindeloze rij bij de Bijenkorf om de sokken voor mijn schoonvader te betalen en daarna nog eens om ze te laten inpakken. Niet het geijkte boek via Bol.com, compleet met glimmend cadeaupapier van een bal met armen en benen.
Door Nelleke Koops
Nee, deze keer ga ik indruk maken. Met originele, maar degelijke cadeaus uit winkels met exotische namen. Cadeaus met een verhaal, die met zorg zijn uitgezocht en zeker jaloerse blikken opleveren. En dat met zo min mogelijk inspanning. Hoe?
Door eens verder te kijken dan de ketens in de standaard winkelstraten, die elke middelgrote provinciestad sieren. En ja, dat is ook goed te doen als je met een uurtarief van 400 euro en een horde stagiaires aan je bureau geen zin hebt in dit soort tijdrovende onzin. Welkom op het wereldwijde web vol verborgen parels.
Want wat is er nou leuker om cadeau te geven dan mooie, ambachtelijk gemaakte dingen? Spullen waaraan je ziet dat iemand ergens in een werkplaats vol wonderlijk gereedschap uren heeft staan schaven om de juiste vorm te krijgen. Spullen die niet ruiken naar door kinderhandjes in elkaar gezet Chinees plastic, maar naar leer, hout en aardewerk.
Rage
Ook dat is online te vinden. Sterker nog: het is een ware rage. Neem de webshop van het Duitse Manufactum. Een winkel die zich profileert met: “Es gibt sie noch, die guten Dinge” – dat zegt al genoeg. De website is wat onoverzichtelijk maar eenmaal iets besteld, krijg je ieder jaar een catalogus thuisgestuurd die gegarandeerd dezelfde emotie oproept als het grote Bart Smit boek bij een achtjarige. En belangrijker nog: cadeaus in alle categorieën en voor alle leeftijden. Dus alles in één keer bestellen en klaar.
Bij elk product staat beschreven waar, hoe en door wie het wordt gemaakt. Van prachtige notenhouten bureaukastjes voor pennen en papier, beukenhouten krantenstokken en kersenhouten bibliotheektrappen, tot kurken dienbladen die ook dienstdoen als laptop tafel en gigantische koperen baden. Of ouderwetse herenpyjama’s waarvan de broeken nog knopen hebben, kruikenzakken van schapenvacht en mijn persoonlijke favoriet: een bruin, ruw leren schort – eigenlijk voor ambachtslieden, maar erin koken mag ook. En houten speelgoed dat een stuk minder pijn doet aan je ogen dan de doorsnee roze Hello Kitty auto.
Inventief design
Maar er is meer. Dat vakmanschap en kwaliteit niet saai en degelijk hoeven te zijn, bewijst ook het Britse Hard Graft. Het “Hold on to the good” is een haast overbodige aanmoediging voor de soepele leren portemonnees, weekendtassen, cameratassen en hoezen voor alle denkbare Apple gadgets. Mooi, inventief design dat je eigenlijk het liefst zelf zou houden: het beste criterium voor een goed cadeau.
Dat geldt ook voor eigenlijk alles bij the Otherist en Concrete Matter. Het voordeel is dat je de collectie online kan vinden, maar je ook kan gaan vergapen aan al het moois in hun winkels aan de Amsterdamse Leliegracht en Haarlemmerdijk.
Hoewel ze bij the Otherist ook dikke scheerkwasten hebben, is het vooral een wonderland voor vrouwen die houden van niet alledaagse dingen met een bijzondere vormgeving. Beschilderde aardewerken vaasjes, ‘botanische koffielepeltjes’, bijzondere sieraden, maar ook geprepareerde vlinders, bronzen kevers en zelfs porseleinen dierenschedels. Gewaagd, maar origineel. Allemaal online te bestellen, al is de winkel op de Leliegracht – vol ladekastjes met verborgen schatten – ook zeker een bezoek waard.
Concrete Matter is de mannelijke evenknie van the Otherist. Ook hier geprepareerde vlinders en opgezette vogels, maar verder Opinel messen, stijlvolle fietsbellen en -pompen, leren etuis en vintage biologie posters. De wereld is al verzadigd met spullen die niet mooi, duurzaam of praktisch zijn, wij combineren de drie, zegt Concrete Matter. En zo maak je van een simpele ouderwetse fietspomp weer een hip product.
Guide to better living
Voor wie toch graag een boek cadeau geeft en daarbij niet meteen denkt aan de Voedselzandloper of Gijp, is de webshop van uitgeverij Gestalten een aanrader. Een indrukwekkende verzameling boeken over uiteenlopende onderwerpen, die één ding gemeen hebben: de vormgeving van het boek is net zo belangrijk als de inhoud.
Een van hun bestsellers van het moment, en inderdaad erg leesbaar, is The Monocle Guide to Better Living. Het boek is verdeeld in hoofdstukken als steden, cultuur, reizen en werk en geeft antwoord op intrigerende vragen. ‘Wat maakt iets tot een goede school?’, ‘Hoe run je een stad?’, ‘Hoe start je je eigen (inspirerende) bedrijf? Het gaat niet over de nieuwste trends of de ‘next big thing’, maar over het vinden van blijvende waarden – van een carrière die de moeite waard is tot aan meubels die een leven lang meegaan.
Opnieuw dus een ode aan het goede, het blijvende. Aan zorgvuldig denk- en handwerk. Blijf deze decembermaand ver uit de buurt van de drie-voor-een-tientje bakken vol plastic en de drukke koopavonden. Doe jezelf en je dierbaren een plezier en koop deze keer iets authentieks, iets echts. Online ja. Dat dan weer wel.
Nelleke Koops (33) werkte vier jaar als advocaat op de Amsterdamse Zuidas. Die jaren leverden naast de eerste grijze haren en de man van haar dromen ook een schat aan informatie op voor haar werk als journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en nrc.next en is voor Advocatie continu op zoek naar nieuwe trends, mooi design en inspirerende plekken.