De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft eind vorige week een onderbouwing ingediend bij het ministerie van Veiligheid en Justitie waarom zij de beste partij is om een nieuw centraal aanhoudersregister te mogen beheren. Ten koste van de Kamer van Koophandel, om maar een dwarsstraat te noemen.
Naast de onderbouwing heeft de beroepsvereniging alvast een voorschot gegeven op de mogelijke inrichting van het register en de beraamde kosten van de realisering. Hier had het ministerie de KNB ook om gevraagd. Een centraal aandeelhoudersregister moet een bijdrage leveren aan de bestrijding van fraude dankzij de interventie van rechtspersonnen. Wat betreft de KNB kan het notariaat met behulp van een aandeelhoudersregister een zogenoemde poortwachtersfunctie vervullen, terwijl het register tegelijkertijd ‘de in het economisch verkeer gewenste rechtszekerheid enorm vergroot.’ De KNB meent het beste en het meest efficiënt het register te kunnen beheren dankzij een reeks informatie en ICT-instrumenten die de vereniging al tot haar beschikking heeft.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie besloot eind 2012 tot de invoering van een besloten, centraal aandeelhoudersregister, maar over de exacte invulling hiervan beraadt hij zich nog. Het idee van de Kamer van Koophandel om dit register op te nemen in het bestaande handelsregister, vindt de KNB niet zo’n goed plan. ‘De KNB meent echter een grotere toegevoegde waarde te kunnen leveren in de vorm van kostenbesparing en lastenverlichting voor het bedrijfsleven dan de Kamer van Koophandel en heeft dit aan de minister kenbaar gemaakt’, stelt de vereniging in een nieuwsbericht.
Als belangrijkst motivatie hiervoor voert de KNB aan reeds over alle vennootschaps-, aandelen- en aandeelhoudersgegevens te beschikken, zodat die relatief eenvoudig kunnen worden opgenomen in een register. Daarnaast werkt de beroepsvereniging aan de ontwikkeling van een centraal digitaal repertorium, in verband met de overname van de registratie van notariële akten, nu nog een taak van de Belastingdienst. Daarnaast stelt de KNB al een goed beveiligd platform voor gegevensuitwisseling te hebben, het Platform Elektronische Communicatie, dat ook gebruikt kan worden voor het opzetten van een centraal aandeelhoudersregister. “Dit garandeert de veiligheid van het dataverkeer en de actualiteit (real time), vertrouwelijkheid en rechtszekerheid van het register.”
De verwachting is dat minister Opstelten nog voor het zomerreces een besluit neemt over het aandeelhoudersregister.