Zuivelconcern FrieslandCampina mag niet zomaar kaashandel Zijerveld overnemen. De Europese Commissie wil eerst onderzoeken in hoeverre de deal gevolgen heeft voor de concurrentie op de markt voor geitenkaas. Ook de beursgenoteerde SAP dienstverlener heeft een muur opgetrokken om een deal te voorkomen. Het is voor geïnteresseerden nu een stuk lastiger om het Bossche bedrijf tegen haar zin in te annexeren. Een deal waarbij de partijen vooralsnog wel meewerken is de geplande overname van de noordelijke vervoerder De Grooth door Connexxion.
De Europese Commissie gaat niet zonder slag of stoot akkoord met de overname van kaashandel Zijerveld door zuivelgigant FrieslandCampina. Omdat FrieslandCampina door de deal mogelijk een te dominante positie zou krijgen op de markt voor geitenkaas, wil Brussel de deal aan nader onderzoek onderwerpen. Uiterlijk 12 april velt de Europese Commissie een definitief oordeel, maar er is een serieuze kans dat het afstoten van geitenzuivelactiviteiten van één van de bedrijven vereist is om de deal te laten doorgaan.
De beursgenoteerde SAP-dienstverlener Ctac uit ’s Hertogenbosch heeft haar beschermingsconstructie tegen een eventuele vijandige overname aangepast. Grootaandeelhouder Stichting Continuïteit c/Tac kan nu – op bepaalde voorwaarden en in specifieke situaties – een stem van 50% in de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf opeisen. Tot nu to had de stichting een maximaal belang van 33,3%, maar die beperking is nu ingeruild voor een maximum van 50%. De constructie houdt in dat de onderneming bij dreiging van een vijandelijke overname preferente aandelen uit kan geven en deze door kan sluizen naar de stichting via een optieregeling. Financieel directeur Douwe van der Werf zegt dat de maatregel niet bedoeld is om de aandeelhouders te dwarsbomen. “Je moet het meer zien als een mogelijkheid om tijd te winnen. Als zich een overval mocht voordoen, dan willen we de belangen van klanten voorop kunnen blijven stellen.” Welke dreiging er boven het hoofd van Ctac gehangen heeft (of nog hangt), is niet bekend.
Vervoersbedrijf Connexxion heeft een overname in de pijplijn zitten. De gesprekken om vervoerder De Grooth, een vervoerder in Winschoten, in te lijven zijn al in een vergevorderd stadium. De 400 personeelsleden van De Grooth kunnen bij hun nieuwe werkgever aan de slag. Het gaat om 140 medewerkers in vaste dienst, 50 mensen afkomstig van een sociale werkplaats en voor de rest uitzendkrachten. De Grooth verzorgt onder meer leerlingenvervoer, gehandicaptenvervoer, ziekenvervoer en aanvullend openbaar vervoer. Het vervoer in de regio wordt gereden vanuit de vestigingen in Winschoten en Stadskanaal. Vooralsnog blijft de noordelijke vervoerder ook na de eventuele overname onder eigen vlag opereren.
Volgens analisten zou een overname van kabelaar Ziggo goed in de strategie van Liberty Global (het moederbedrijf van concurrent UPC) passen. Onlangs werd voeding aan deze speculaties gegeven door dat Liberty Global een 13% belang in Ziggo nam. Daarnaast is het de strategie van het moederbedrijf van UPC om in alle landen waar zij opereert bij de twee grootste aanbieders te horen. Mocht er echt een overname komen, dan ontstaat er een speler van ongeveer de grootte van marktleider KPN. De vraag is wel wat de NMa daar dan van zou vinden.