“Heb je de slide-puzzel al eens gespeeld?,” vraagt marketing professional Jaap Bosman van Houthoff Buruma. “Bij mij thuis lag zo’n puzzel op tafel en die was lastiger dan ik dacht. Toen dacht ik: dit kan ook in de app. Het ding hangt echt van toeval aan elkaar.” Geheel onbedoeld ontwierp Bosman een app voor het advocatenkantoor waarop een octrooi goede kans van slagen lijkt te hebben.
Hij bedacht en ontwierp de zogenaamde 3D Bent Space User Interface; een omgeving en een manier van navigeren door de applicatie die, blijkbaar, nog niet eerder was bedacht. Bosman: “Ik heb het zo gemaakt omdat ik het zelf, vanuit mijn eigen ervaring, het handigst vond.” Voordat hij twee maanden geleden een iPhone kocht, had hij een Nokia “van een of andere baksteensoort”. Maar omdat cliënten gingen vragen om een app voor de iPhone – “met de app voor Blackberry kan bijna niks” – schafte hij er toch zelf een aan.
“Ik ben een man en heb grote vingers. Daarom dacht ik: bij onze app moet dat handiger. Deze app is gemaakt voor je duim. De blokjes waarop je kunt tikken zijn zo groot dat je nooit mist.” Op het moment dat hij ermee bezig was, dacht Bosman niet aan een patent. “Maar dan ontwikkelt zich dat, en terwijl ik mijn idee liet zien aan een van de partners, dacht ik: hé, een patent zou eigenlijk wel slim zijn.” ’s Avonds liet hij dat thuis even bezinken en de volgende dag besprak hij het met een partner die thuis is in IP. Die nam contact op met een octrooibureau. Bosman: “De octrooigemachtigde dacht dat het nog nooit eerder was gebeurd dat een advocatenkantoor een patent aanvroeg voor iets dat ze zelf hadden gemaakt. Dat is toch wel erg leuk.”
En de rest is geschiedenis, zou je bijna zeggen. Maar zo snel gaat dat allemaal niet. Het octrooibureau heeft een zogenaamd ‘eerste nieuwheidsonderzoek’ gedaan en daaruit is nu gebleken dat er een kans is op een wereldwijd patent. Er zijn wel wat ideeën die erop lijken, maar als je die patenten van dichtbij bekijkt zijn ze toch allemaal anders, zegt Bosman.
Wereldwijd
De aanvraag zoals het octrooibureau dat met zijn input heeft opgesteld, heeft hij gisteren ontvangen. 28 pagina’s dik, plus twaalf bijlagen. “Het is ingediend als een PCT-patent, vraag me ook niet wat dat precies inhoudt. Maar het is in elk geval wereldwijd, op de landen na die niet zijn aangesloten bij dat verdrag.” De komende achttien maanden gebeurt er met het patent niets zichtbaars voor de buitenwereld, omdat het in die tijd bij het octrooibureau ligt. “We verwachten dat het bureau het eind maart 2013 zal publiceren.”
De aanvrager is officieel Houthoff Buruma, “maar die is wel verplicht te vermelden dat ik de uitvinder ben,” zegt Bosman. En dat vindt hij prima. “Ik heb dit bedacht met geld van Houthoff, in mijn tijd bij Houthoff. Het is ook goed voor de naamsbekendheid van ons kantoor; mensen vinden zo’n app cool en onthouden dat.” De reden van het octrooi is dan ook dat ze de app exclusief willen houden. “Bovendien past deze app bij de innovatieve cultuur van ons kantoor.”
En wat is het nou dat de app bijzonder maakt? De interface bestaat uit een eindeloos vlak dat ingedeeld is in vierkante vakjes, met op ieder vakje iets om op te tikken. Het vlak is echter wat gebold, alsof er aan de achterkant een bal tegenaan is gedrukt. Om het echt te begrijpen moet je het filmpje zien.
Waar Bosman en de bouwer van de app rekening mee moesten houden is dat de bol niet te snel rolt, maar ook niet te stroef. “Want dan ga je hem afremmen of een zetje geven, waarmee je een vakje kunt activeren met je vinger.” De inhoud van de vakjes bestaat uit de contactgegevens van de advocaten, alle locaties van Houthoff met kaart, waarop ook enkele restaurants en hotels zijn gezet, de slide-puzzel met gezichten van advocaten, en vakjes met realtime nieuws van actuele bronnen als Reuters, de Securities and Exchange Commission (SEC)en de Financial Times. Met die laatste zouden ze graag een deal sluiten, zodat niet alleen het vrij toegankelijke nieuws in de app komt, maar ook de artikelen waarvoor je normaal gesproken moet registreren.
Bosman is trots op zijn vinding. “Als je me twee maanden geleden had verteld dat ik ooit een patent zou aanvragen, zou ik dat niet hebben geloofd.”