Nog in de nagloed van de recessie, zit er weer groei in de Nederlandse vestigingen van de kleinere internationale kantoren. Die trend gaat aan de Nederlandse middelgrote kantoren nog voorbij, lijkt het. Een vergelijkend warenonderzoek. “Het tempo en de omvang van deze groei is afhankelijk van de mate waarin we in staat zijn om de juiste, goede mensen te vinden.”
Eerder dit jaar meldde Advocatie dat de totale advocatuur in Nederland doorgroeit in aantallen, tegen de economische stroom in. Wel bleek de Top 50 van advocatenkantoren in omvang te krimpen, met slechts een paar (middel)grote kantoren als uitzondering. Een half jaar na de peildatum van 1 januari 2010 lijkt die trend zich door te zetten. Niet per se slecht nieuws, want soms betekent krimp focus. Maar: enkele kleine internationale kantoren maken een groei door richting full service, terwijl de Nederlandse middenmoot verder lijkt te krimpen.
Linklaters
Onder de (nog) kleine Britten is vooral Linklaters ambitieus. Het timmert gestaag verder aan de uitbouw van de praktijken. Ongeveer vijf jaar geleden startte het kantoor, na een afgebroken verloving met De Brauw Blackstone Westbroek, een eigen kantoor. Vorig jaar stond het even op de laatste plaats in de Stand van de Advocatuur met 36 advocaten. Nu, na een groeipauze tijdens de economische paniek, is het stevig doorgegroeid en schommelt het aantal advocaten in Amsterdam nu tussen de 50 en 60 (mede afhankelijk van het aantal secondments). Daarmee is Linklaters een kantoor geworden dat zich qua grootte voegt bij Bird & Bird, Simmons & Simmons en Freshfields.
Het laatste jaar haalde Linklaters de rubriek Nieuwe Uitdaging geregeld, met een reeks opvallende lateral hires. In februari startte de Corporate Litigation praktijk onder aanvoering van partner Daniella Strik, die over kwam van NautaDutilh. Zij wordt gezien als toonaangevend in haar vakgebied. In de zomer van 2009 kwam counsel Olaf Kroon over van Allen & Overy om de Tax afdeling te leiden. Van Baker & McKenzie meldde Martijn van Broeckhuijsen (arbeidsrecht) zich als counsel in maart van dit jaar. En recent vulde Linklaters het juridisch palet verder aan naast de Banking en Capital Markets met het aantrekken van Clifford Chance-partner Kees Westermann, die Structured Finance voor Linklaters in Nederland op de kaart zet.
En Linklaters wil blijven groeien: “Het is onze intentie om verder te groeien door onder meer laterale werving van senior juristen. Daarnaast focussen wij ook intensief op jong talent. Het tempo en de omvang van deze groei is afhankelijk van de mate waarin we in staat zijn om de juiste, goede mensen te vinden,” meldt de woordvoerder.
Norton Rose
Het zette in 2002 voet aan wal in Nederland. Het kantoor werd opgericht door oud-managing partner van Houthoff Arent van Wassenaer en Edo Groenewald (ex-Trénité Van Doorne). Houthoff werd snel hoofdleverancier voor Norton Rose-NL, dat binnen een jaar na de start al op dertig advocaten zat. Norton Rose Amsterdam is ook een kantoor met ambitie. Internationaal gezien is de Nederlandse vestiging zelfs één van de meest succesvolle binnen de wereldwijde organisatie, die met name sterk vertegenwoordigd is in Azië.
Ook Norton Rose blijft – net als Linklaters – het dienstenaanbod van het kantoor verbreden, maar niet teveel. Vorig jaar startte het kantoor met een notariaat. Notaris Geert Jan van Rijthoven, afkomstig van Baker & McKenzie sloot zich aan als partner, drie kandidaat-notarissen staan hem bij. Norton Rose kwam in 2007, vijf jaar na de start, voor het eerst in de Top 50, om er een jaar later weer uit te verdwijnen. Nu met 44 fee-earners, waarvan 10 partner. Ook Norton Rose groeit langzaam verder. Dit voorjaar weer twee mensen erbij: advocaat Marcel Jansen en kandidaat-notaris Aileen van Driel.
Ep Hannema, managing Partner van Norton Rose: “Eventuele verdere groei is een gefocuste, binnen de praktijken die al staan met de mensen die we hebben. We gaan niet opeens een hele arbeidsrechtpraktijk opzetten. Wij blijven ons richten op de banken, verzekeraars en energie. Daar is genoeg werk in.” Hannema denkt dat een reden voor de goede prestaties van de internationale kantoren ten opzichte van de Nederlandse in de compacte organisatie ligt, en de bedrijfsmatige Britse aanpak. “Niet op omzet gericht, maar op winst.”
Hogan Lovells
Een andere Brit, Lovells, (tegenwoordig een halfbloedje door een fusie met Hogan Hartson) bleef stabiel rond de 35 advocaten in de afgelopen jaren, maar raakte daardoor wel uit de Top 50. Vlak na de fusie van 1 mei tot Hogan Lovells, sprak Advocatie met Lovells’ managing partner Klaas Bisschop. Die sprak de verwachting uit na de fusie te zullen groeien.
Ook Eversheds Faasen groeit rustig verder. De beweging die de internationale kantoren maken blijkt dus tegengesteld aan die van de Nederlandse lokale kantoren. Deze blijken in het segment met tussen de 30 en 60 advocaten verder te krimpen, of zijn stabiel na een ergere krimp in het jaar 2009. Significante groei valt niet te melden.
Uitzondering op het bovenstaande verhaal is Simmons & Simmons. In 2006 was het nog 109 man sterk. Nu, vlak voor de verhuizing naar Amsterdam, zijn nog 62 advocaten aan Simmons & Simmons verbonden.