Rechtenstudente Kirty Matabadal van de Universiteit Leiden heeft de meeste stemmen weten te winnen om gekozen te worden tot Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties, zoals ze dat noemen. De komende twee jaar zal ze zich inzetten om de stem van jongeren te laten horen bij onder meer de VN. Haar motto: Stop thinking, start acting. “Komend jaar zal ik een aantal keer naar New York reizen, natuurlijk ook straks voor de grote speech. Ik ben absoluut niet zenuwachtig, eerder excited! Ik heb er erg veel zin in!”
Als Jongerenvertegenwoordiger moet Matabadal (23) volgend jaar in New York een speech geven voor de Algemene Vergadering van de VN. Om zich daarop te oriënteren gaat ze er binnenkort al op bezoek. Ze gaat daarnaast een drukke tijd tegemoet, waarin ze door middel van gastlessen, workshops en speeches contact gaat zoeken met jongeren in het hele land om hun input te vragen over allerlei belangrijke thema’s.
Aan de hand van haar speerpunten water, voedsel en onderwijs heeft Matabadal haar strategie al bepaald. Tegen de Wereldomroep zegt ze: “Het eerste dat ik wil gaan doen, is kijken welke organisaties zich hier al mee bezig houden. Die ga ik zo snel mogelijk benaderen om te kijken hoe jongeren een grotere rol in hun organisaties kunnen spelen. Mijn boodschap is: Minder praten, meer doen. We moeten nu echt gaan handelen.”
Rechtenstudie.nl stelde haar een paar vragen:
Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met de uitverkiezing! Je gaat het erg druk krijgen met deze functie. Een van de voorwaarden voor deelname was dat je bereid moet zijn om twee jaar lang 20 uur per week te besteden aan de functie. Hoe ga je dat combineren met je studie?
”Ik hou tijd genoeg over voor mijn studie. Ik loop namelijk dit jaar door al mijn bezigheden een half jaar uit en hoef daarom nog maar een paar vakken voor mijn bachelor. Volgend jaar hoop ik aan mijn master International Public Law te beginnen en die start na mijn grote speech op de Algemene Vergadering. Daarna zou ik het dus een stuk rustiger krijgen als jongerenvertegenwoordiger en dus voldoende tijd voor mijn master hebben. Het is een kwestie van plannen en hard werken voor mij de komende tijd.”
Hou je nog wel tijd over voor familie en vrienden?
”Tijdens de voorrondes kwam de vraag wat bij mij op nummer één zou komen te staan. Toen en nog steeds blijft mijn antwoord: familie. Het is mijn basis waar ik iedere keer weer bij terecht kan, dus is het niet meer dan logisch dan dat zij voor gaan.”
Denk je dat je profijt zult hebben van je rechtenstudie in je rol van Jongerenvertegenwoordiger?
”Ik denk dat ik zeker profijt zal hebben, omdat vakken over het internationaal recht natuurlijk ook aan bod komen. Je leert hoe het systeem werkt en dat is erg belangrijk als je daarin verandering wilt brengen.”
Je bent ook bestuurslid van het Leids Pleitgenootschap Virtus. Heeft dat je geholpen in de voorbereiding?
”Het heeft zeker een rol gespeeld. Ik heb dit jaar het Cleveringa Concours gewonnen en daarvoor hard moeten oefenen. Je zenuwen de baas zijn en manieren van presenteren leer je tijdens de voorbereidingen erg goed.”
Ben je zo actief omdat je zo idealistisch bent of is het ook om aan je CV te bouwen?
”Ik ben zo actief omdat ik voornamelijk idealistisch ben. Ik krijg alle mogelijkheden hier in Nederland. Daarvoor ben ik erg dankbaar en ik moet ze dus ook volledig benutten. Ontwikkeling van jezelf en daarmee tegelijkertijd je steentje bijdragen aan de maatschappij is voor mij heel normaal.”
Wat voor baan zou je straks willen? Ligt dat ook in de richting van de mensenrechten?
”Ik heb een breed scala aan interesses. Iets binnen het internationaal recht bij organisaties zou mij erg leuk lijken. Alhoewel ik ook altijd een passie heb gehad voor de advocatuur. Ik ben er nog niet helemaal uit.”
Je gaat binnenkort naar NY. Wat ga je daar precies allemaal doen en wie ga je ontmoeten deze eerste keer? En: ben je er zenuwachtig voor?
”Het is nog niet helemaal zeker wanneer ik voor kennismaking naar New York ga, omdat ik ook graag langs een commissie zou willen gaan om te kijken hoe zij precies te werk gaan. En die commissies zijn er niet elke maand. Waarschijnlijk wordt het eind januari na mijn tentamens. Ik zal dan voor anderhalve week gaan. Ook maak ik dan kennis met Ban Ki-Moon en zijn staff. Komend jaar zal ik een aantal keer naar New York reizen, natuurlijk ook straks voor de grote speech. Ik ben absoluut niet zenuwachtig, eerder excited! Ik heb er erg veel zin in!”