Voor het Project Gerede Twijfel zoekt de faculteit rechten van de Vrije Universiteit ederdejaars Bachelor-, of Masterstudenten. Tijdens dit project bekijk je een strafdossier en onderzoek je of er sprake is geweest van een rechterlijke dwaling. Elementaire voorkennis van het strafrecht is een vereiste voor deelname. Het project gaat eind januari van start, en loopt tot de zomer. Aanmelden is mogelijk tot 29 december 2010.
Er bestaat geen absoluut bewijs. Elk bewijsmiddel kent een marge van onzekerheid. Dat betekent dat de rechter met elke veroordeling een zeker risico neemt dat hij iemand ten onrechte veroordeelt. Hierdoor komen in elk rechtssysteem rechterlijke dwalingen voor. De onterechte veroordeling van Cees B. in de Schiedammer Parkmoord heeft dat nog maar eens duidelijk gemaakt. Een goed rechtssysteem is dus niet een rechtssysteem zonder rechterlijke dwalingen, maar een rechtssysteem waarin het aantal rechterlijke dwalingen zoveel mogelijk wordt beperkt.
In het Project Gerede Twijfel wordt onderzoek gedaan naar vermeende rechterlijke dwalingen om inzicht te krijgen in de mechanismen die rechterlijke dwalingen bevorderen. Dat inzicht kan behulpzaam zijn bij het verbeteren van opsporing door de politie en besluitvorming door het openbaar ministerie en de rechter. Zie bijvoorbeeld de zaak van De Warnsveldse pompmoord.
Als student krijg je de kans om onderzoek te doen naar rechterlijke dwalingen. Dit doe je in samenwerking met andere studenten en onder leiding van docenten van de afdeling Strafrecht en Criminologie van de VU. Als er sprake is van een rechterlijke dwaling kan jouw onderzoek bijdragen aan vervolgbeslissingen in een zaak, zoals een herzieningsprocedure bij de Hoge Raad.
Aanmelden
Heb je interesse in het Project Gerede Twijfel en wil je graag deelnemen? Stuur dan een sollicitatiebrief met je CV, je cijferlijst en een stuk dat je zelf hebt geschreven (bijvoorbeeld een paper) naar j.vanderkemp@rechten.vu.nl. De deadline is 29 december 2010. In de eerste helft van januari worden er sollicitatiegesprekken gevoerd met de geselecteerde kandidaten. Verder dien je, bij deelname, een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Houd er overigens rekening mee dat het project in de eerste drie maanden een groot deel van de week in beslag neemt en je daarvoor op de VU aanwezig moet kunnen zijn. Het is mogelijk, en wordt zelfs aanbevolen, om je Masterafstudeerproject te verbinden aan het project.