In een serie interviews met de voorzitters van de juridische faculteitsverenigingen besteden we op Rechtenstudie.nl aandacht aan de activeiten van de faculteitsvereniging, de verhouding tussen de vereniging en de faculteit en het voorzitterschap. Vandaag de zesde aflevering: Marieke van der Veen, oud-voorzitter van de JFV Groningen. “Ik heb de keuze gemaakt om naast de studie ook bij een studentenvereniging te gaan, om zo wat meer mensen te leren kennen. Je bent als rechtenstudent natuurlijk wel een beetje een nummer.”
Wie ben je en wat is je achtergrond?
” Mijn naam is Marieke van der Veen en ben 24 jaar. Ik heb op de middelbare school gezeten in Hoogeveen. Na de middelbare school ben ik in Groningen gaan studeren. Ik kende in Groningen al veel mensen, maar heb wel de keuze gemaakt om naast de studie ook bij een studentenvereniging te gaan om wat meer mensen te leren kennen. Je bent als rechtenstudent natuurlijk wel een beetje een nummer. Tijdens mijn studie en op de middelbare school heb ik ook een aantal nevenactiviteiten gedaan. Wij deden bijvoorbeeld mee aan het Lagerhuis en Model European Parlement (MEP). Dat vond ik heel leuk om te doen en was ook een goede voorbereiding op mijn rechtenstudie. Je leert bijvoorbeeld om in het openbaar te spreken, en daar heb je zeker wat aan als je rechten gaat studeren.”
Welke activiteiten organiseert de juridische faculteitsvereniging?
”De JFV Groningen organiseert onder andere de Debatdag. Dit is een activiteit waarbij het spreken in het openbaar centraal staat. Voor studenten die hun bachelor afsluiten met de Studentenrechtbank, de vervanger van de bachelorscriptie in Groningen, is dit een leerzame en leuke dag ter voorbereiding op de Studentenrechtbank. De Bedrijven- en Instellingendag die we hier in Groningen organiseren is erg groot. Dat heeft er mee te maken dat wij hier in het noorden zitten en het voor studenten dé mogelijkheid is om met kantoren, bedrijven en instellingen in contact te komen. Verder organiseren we ook het Groninger Juristen Congres en het Internationaal Studieproject. Dit zijn wel de grootste activiteiten, maar niet zozeer de belangrijkste. Voor iedere doelgroep zijn andere activiteiten belangrijk. Excursies voor eerstejaars studenten zijn net zo belangrijk als grotere inhoudelijke activiteiten, daarmee bindt je de eerstejaars aan je vereniging en zullen ze later tijdens hun studie ook naar die inhoudelijke activiteiten komen.”
Wat zijn de hete hangijzers binnen de faculteit en/of de faculteitsvereniging?
”Het contact met de faculteit is met het faculteitsbestuur en de directeur opleidingen van de faculteit. We hebben door de jaren heen afgesproken dat er een aantal activiteiten zijn die de JFV in samenwerking met de faculteit organiseert. De invoering van het bindend studieadvies is iets wat op dit moment in Groningen speelt. Dit hangt samen met de introductietijdenregeling en is al jaren een punt van discussie. We praten ook samen met de faculteit over de invulling daarvan. Op dit moment wil de universiteit een startweek invoeren voorafgaand aan het studiejaar, om eerstejaars studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op een jaar studeren waarbij ze gebonden zijn aan een bindend studieadvies. We zijn gewend om een faculteit introductiedag te organiseren en dat zal dus veranderen. Het kernpunt van de gesprekken met de faculteit zit in de invulling van de tijd van de startweek aan het begin van het collegejaar.”
Hoe is de binding van de faculteit met de stad?
”De locaties waar colleges worden gegeven zitten bijna allemaal in de binnenstad van Groningen. Het zijn grote groepen studenten, dus we hebben bijvoorbeeld ook colleges in Pathé. Er zijn in de afgelopen jaren ook wel colleges gegeven in de Martinikerk. De faculteit zelf zit in het centrum. Er zijn ook colleges en tentamens op het Zernikecomplex, maar ligt meer aan de rand van de stad. Je zou de binding wel als sterk kunnen beschouwen, omdat je midden in het centrum zit en ook vlakbij de universiteitsbibliotheek. Voor de studenten is dat wel prettig. Ook de werkgroepen worden in het centrum gegeven, voornamelijk in het Harmoniecomplex en het mooie Academiegebouw.”
Wat is de visie van de vereniging over de studie en de faculteit?
”Wij zijn erg tevreden. De faculteit kan ons altijd benaderen als ze een bepaalde activiteit voor studenten willen organiseren of input van studenten nodig heeft. We vinden het ook belangrijk om veel met de faculteit te doen, we zijn tenslotte de faculteitsvereniging. Het belangrijkste is het onderhouden van het contact. Onze visie ten aanzien van de samenwerking met de faculteit is dat we zoveel mogelijk samen willen doen. Wij kunnen studenten makkelijk bereiken vanuit de vereniging, en ook trekken naar een evenement. Voor de faculteit is prettig dat we ze kunnen helpen om dergelijke activiteiten te organiseren. Wij hebben overigens geen invloed op de invulling van het van studieprogramma. Wanneer het gaat om het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden – bijvoorbeeld spreken in het openbaar – waar wellicht weinig aandacht aan wordt geschonken in het studieprogramma, dan kunnen we dat als vereniging opvangen en daar activiteiten voor organiseren.”
Wat is kenmerkend voor de rechtenstudent aan deze faculteit en faculteitsvereniging?
”De JFV zit naast de rechtenfaculteit. We hebben een grote ruimte waar wel zelf kunnen zitten met alle leden, dus de binding is eigenlijk wel groot. Als ik kijk naar onze actieve leden, dan zie ik dat we een stelletje hele enthousiaste en creatieve rechtenstudenten zijn, die ook naast hun studie graag wat willen doen. Ik verbaas me er altijd over dat we zulke goed georganiseerde en professionele activiteiten kunnen neerzetten in een jaar. Over het algemeen zijn de meeste rechtenstudenten wel lid bij ons. Je hebt natuurlijk wel een heel groot gedeelte dat enkel lid is om korting te krijgen op de boeken. Dat zie je bij veel faculteitsverenigingen. Veel studenten komen uit de omgeving van Groningen, maar ook zeker uit bijvoorbeeld Utrecht, Nijmegen of Maastricht. De rechtenfaculteit in Groningen staat goed aangeschreven en zal waarschijnlijk ook een reden zijn dat mensen hier rechten willen studeren.”
Hoelang ben je al voorzitter?
”Ik ben van 18 mei 2009 t/m 17 mei 2010 voorzitter geweest. Ik ben pas in mijn tweede studiejaar bij JFV gekomen. Tijdens mijn eerste studiejaar ben ik op introductiekamp met de JFV geweest, maar had toen nog niet de intentie om iets naast mijn studie te doen. Op een gegeven moment wilde ik wel graag iets gaan doen bij de JFV en heb bewust gekozen voor iets wat aansloot op mijn interesses. Ik heb eerst twee commissies gedaan bij de JFV. Ik wilde daarna graag voorzitter worden in het bestuur. In maart 2009 ben ik na een sollicitatieprocedure gevraagd om samen met mijn andere bestuursleden het nieuwe bestuur van de JFV te vormen. Je bent op dat moment kandidaatsbestuur. Er volgt eerst een inwerkperiode en je schrijft als kandidaatsbestuur een beleidsplan.”
Welke ervaring(en) heb je tijdens uw voorzitterschap van de faculteitsvereniging meegemaakt?
”In het begin kwamen we terecht in een crisisjaar en dat betekent dat de acquisitie terugloopt en je de begroting daarop moet aanpassen. We hebben destijds besloten om overal op te gaan bezuinigen, maar alle basiselementen overal in te houden. Er ontstond een groot gat en daar zijn we goed op ingesprongen. Daar heb ik wel van geleerd. In de loop van de tijd wordt je beter in het zoeken naar oplossingen voor dingen die niet goed gaan. Dat is natuurlijk het kleinste deel, want over het algemeen gaan er ook veel dingen goed. Het is vooral het houden van overzicht, kijken of alles goed gaat en het contact met belangrijke personen. Dat is ook iets waar je je dag en nacht bewust van bent. Je bent verantwoordelijk voor een vereniging met duizenden leden. Dat maakt het ook wel zwaar, maar is ook iets waar je erg trots op kan zijn. We hebben namelijk wel het bedrijf “JFV Groningen” voor een jaar geleid.”
Hoe zou je je eigen persoonlijkheid omschrijven?
”Ik had zelf al ervaring als voorzitter van een commissie en vind het gewoon erg leuk om het overzicht te hebben, overal iets over te kunnen zeggen en dat vervolgens ook in de gaten te houden. Daarnaast denk ik dat ik ook wel zorgzaam ben en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heb. Het spreken voor een grote groep gaat me ook redelijk goed af. Ik ben niet echt een opvallende voorzitter, maar wanneer ik de leiding neem gaat dat wel op een natuurlijke manier. Ik ben ook wel een “pietje precies” en wil altijd het onderste uit de kan halen. Ik vind dat een goede eigenschap om te hebben als voorzitter, omdat je dan iedereen kan blijven motiveren om dat ook zo te doen.”
Wat maakt je geschikt als voorzitter van deze faculteitsvereniging?
”Het is heel verschillend. Ik heb hier een team gehad, zo noem ik het vaak, met vijf andere mensen. Wij lagen aan het begin van het jaar al heel goed op één lijn en hebben er vervolgens ook nog hard aan gewerkt. In een bestuur met andere mensen had ik misschien een andere voorzittersrol aan moeten nemen. In mijn geval werkte het goed door op een natuurlijke manier en op een gelijk niveau met mijn bestuursgenoten dit een jaar te doen. Dat teamverband vind ik heel belangrijk. Mijn functie als voorzitter staat daar los van.”