De generatiekloof tussen vennoten en jonge high potentials zorgt bij advocatenkantoren steeds vaker voor verwarring en onbegrip. De nieuwe generatie professionals die nu de werkvloer bestormt, behoort tot de generatie Y, ofwel ‘Millenials’. Zij zijn geboren na 1979. Nog nooit is er een generatie geweest die zo hoog ontwikkeld is, zo goed werd opgeleid en zo veel gereisd heeft. Millenials hebben afwijkende wensen, willen anders werken en hebben een andere visie over wat echt belangrijk is in het leven.
Door Rik Vodeb, Temporal Tanja Consulting
In het jaar 2020 zal deze generatie Millenials de kern van de partnergroep vormen. Problematisch? Ja, als er nu geen inventarisatie van de behoeftes plaats vindt. Innovatie is dus vereist op dit gebied.
Elke dag ontmoeten deze verschillende generaties elkaar op de werkvloer. Doordat de babyboomers door natuurlijk verloop het arbeidsproces verlaten, wordt de samenstelling van de werkvloer in het voordeel van de millenials veranderd. Ditzelfde proces voltrekt zich uiteraard ook bij de klanten van advocatenkantoren. Dienstverlening en de eisen die klanten daar aan stellen, zullen blijvend veranderen. Wie hier op anticipeert, zal de concurrentie vóór zijn.
Deze demografische ontwikkelingen hebben ook consequenties voor HR: het binden van de high potentials is essentieel om geen kapitaalvernietiging te krijgen. Hiervoor zal men op zoek moeten gaan naar de behoeftes en specifieke zaken die de high potentials motiveren. Alleen dan zul je als kantoor klaar zijn voor de toekomst. Temporal Tanja Consulting noemt dit: “The Next Generation Law Firm”. Is dat een beter advocatenkantoor? Misschien. Feit is dat het simpelweg anders zal zijn.
Ernst
Wij krijgen steeds vaker van managing partners en vennoten verhalen te horen die grappig zouden zijn als de ernst van de zaak niet zo groot was geweest. Jonge mannelijke professionals die plots “pappadagen” willen. Fee earners die “gewoon” minder willen werken. Professionals die als high potentials worden gezien, blijken geen behoefte aan partnerschap te hebben.
Dit soort gedrag wekt bij oudere generaties een gevoel op van een duidelijk gebrek aan ambitie. Dit is problematisch als het carrièrepad in een organisatie ook echt enkelvoud blijkt te zijn. “Up or out” is in beginsel nog steeds de norm, gevoed door ambitie gedreven selectie, maar wat vinden de Millenials? Laten zij zich nog motiveren en verleiden door een piramide?
Temporal Tanja Consulting gaat in januari 2010 op innovatieve en internationale wijze op zoek naar de achtergronden en drijfveren van deze nieuwe generatie op de werkvloer. Er staan sessies gepland op verschillende locaties in Nederland, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Hongarije.
Er zijn vier deelgebieden gedefinieerd waarover de discussies in groepen zal worden gevoerd. Deze deelgebieden zijn: Marktontwikkelingen, HR gerelateerde onderwerpen, bedrijfsvoering en organisatiestructuur. Bovendien zal door middel van een vragenlijst onderzoek worden gedaan onder de deelnemers. De kantoren die participeren, krijgen een uitgebreide terugkoppeling en desgewenst ondersteuning en advies om hun kantoor klaar te maken voor The Next Generation Law Firm.