Rechtenstudie.nl is gestart met een serie interviews met net afgestudeerde rechtenstudenten die iets vertellen over hun – al dan niet geslaagde – pogingen om werk te vinden. Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen? Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie? Heb je tips voor studenten die nu nog studeren? Vandaag is het in deel II de beurt aan Timme Geerlof. “Ik kan hier dus niet aankomen met allerlei complexe juridische teksten.”
Door Kevin de Bruijn
Hoe heet je?
Mijn naam is Timme Geerlof, Ik ben 27 jaar en kom uit Rotterdam.
Hoe is de rechtstudie je vergaan?
In 2002 ben ik begonnen met de studie rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In het tweede jaar van de bachelor ben ik, naast mijn studie, in contact gekomen met de verkoop van telefoonstickers (mobiel) aan ondernemingen. Ik was op dat moment eigenlijk meer bezig met ondernemen dan studeren, en bouwde daarmee een studieachterstand op. Op een gegeven moment wilde ik deze neerwaartse lijn doorbreken, en heb mij opgegeven voor een cursus “efficiënt studeren”, op advies van een studieadviseur. Het doel van de curus was om er achter te komen hoe je completer en efficiënter te werk moet gaan.
In het derde jaar van de bachelor was het voor mij duidelijk dat ik verder wilde in het privaatrecht. Ik moest een keuze maken tussen enerzijds het ondernemingsrecht en anderzijds het handelsverkeersrecht. In de master heb ik deze lijn doorgezet en de daaraan gerelateerde vakken gevolgd. Toch vond ik het moeilijk om een omslag te maken van “drie zware jaren” – waar de keuze voor een bepaalde specialisatie nog niet echt naar voren kwam -naar de instelling: “als je hard werkt dan kom je er en dan ga je het op een gegeven moment leuk vinden”.Ik ben op 31 augustus 2009 afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit in de Master Bedrijfsrecht.
Wat moet je vandaag de dag doen om bij potentiële werkgevers binnen te komen?
Studiegerelateerd werk is een must. Echter, er is slechts één curriculum voor een Master (aan de EUR) waar een stage verplicht is en waar je ECTS voor een stage krijgt. Werkgevers zijn erg geïnteresseerd in studenten met een stage.
Als je aan het solliciteren bent, probeer dan gemotiveerd naar een sectie te solliciteren. Maak bij voorbaat zoveel mogelijk keuzes. Alle advocatenkantoren zijn namelijk altijd opzoek naar ‘juridisch toptalent’ en dat is eigenlijk niet meer dan een dooddoener. Het blijft bij een sollicitatie dan steken op het feit of je wel of niet juridisch toptalent bent. Echter, het draait ook om de cultuur, de sfeer van het kantoor en jouw persoonlijkheid.
Je werkt op dit moment (nog) bij Unilever, wat heb je daar geleerd?
Ik heb van juni tot en met september 2009 stage gelopen bij Unilever en ben daar per 1 oktober 2009 in dienst getreden. Bij Unilever staan de intellectuele eigendomsrechten centraal. Het bedrijf wordt ook wel eens “het Ministerie van Merken” genoemd. De verschillen tussen de inhoud van het vak op de universiteit en de praktijk is erg groot. Er wordt weinig aandacht besteed aan intellectuele eigendomsrechten in de bachelor Nederlands recht en de juridische masters op de EUR.
Hier bij Unilever zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De nadruk ligt hier op commercie. Ik kan dus niet aankomen met allerlei complexe juridische teksten. Ze willen hier een hands-on advies hebben over de stand van het recht en jurisprudentie. Binnen het bedrijfsleven moet je een vertaalslag kunnen maken. Als ik in de advocatuur aan de slag ga kan ik me beter inleven in de cliënt, omdat ik weet hoe het bedrijfsleven denkt.
In de gesprekken die ik nu voer zijn ze soms meer geïnteresseerd in de tijd bij Unilever, dan het advocatenkantoor waar ik stage heb gelopen. Zij kennen de advocatuur zelf wel en zijn meer geïnteresseerd in het bedrijfsleven, omdat ze dat in sommige gevallen zelf niet zo goed kennen.
Kun je uitleggen wat je geleerd hebt tijdens de stages bij advocatenkantoren?
In de masterfase kwam ik tot de conclusie dat ik praktijkervaring ontbeerde. Ik had immers nog geen studiegerelateerde werkervaring en heb toen gesolliciteerd bij een aantal advocatenkantoren. Ik kon bij twee advocatenkantoren terecht, en heb daar één uit gekozen. Als je in de praktijk aan de slag gaat blijkt het werk vaak interessanter dan je tijdens je studie denkt. Tijdens de stage heb ik op verschillende rechtsgebieden een aantal juridische problemen moeten onderzoeken. De uitkomst van mijn onderzoek werd uiteindelijk gebruikt in het advies aan de cliënt en later ook in een processtuk. Dat geeft dan toch een bevredigend gevoel.
Over het algemeen ontwikkel je met stage-ervaring of een paralegal functie je communicatieve vaardigheden. Daarnaast zie je praktische problemen doordat je tijdens een stage gesprekken hebt gevoerd of presentaties hebt gegeven. Als stagiair verdien je weliswaar weinig, maar je kunt het zeker zien als een investering. Je hebt namelijk een stagebeoordeling en praktijkervaring. Dat zijn allemaal pré’s. Daarnaast kun je ook echt zien of het iets voor je is.
Je hebt nu een aantal sollicitaties lopen bij advocatenkantoren, hoe ga je daar verder mee om?
Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt voor een aantal advocatenkantoren. Ik heb bewust een kleine selectie gemaakt, omdat het voor mij geen zin heeft om bijvoorbeeld tien advocatenkantoren te benaderen. Ik wil gemotiveerd een sollicitatiegesprek ingaan. Het lijkt mij erg moeilijk om bij tien advocatenkantoren gemotiveerd aan te geven waarom je juist voor dát advocatenkantoor kiest.
Bij een advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het ondernemingsrecht, ben ik uitgenodigd om op gesprek te komen. Dat is via familiecontacten gegaan. In dat gesprek hebben we het eigenlijk alleen maar over andere advocatenkantoren gehad. Zo kom je wat meer te weten als “onwetende student”.
Vanwege mijn interesse en het IE-recht heb ik gesolliciteerd bij een kantoor waar een bepaalde advocaat werkt die als autoriteit op dat gebied geldt. Ook het feit dat er vrij weinig advocatenkantoren in Rotterdam zijn met een IE-recht praktijk, motiveerde mij om daar te solliciteren. Soms moet je dus een alternatieve oplossing vinden als het niet lukt om een specifiek kantoor op een bepaald vakgebied te vinden. Echter, dit vereist wel wat uitzoekwerk van jezelf.
Voordat ik op een aanbod in zou gaan, wil ik natuurlijk eerst graag nader kennismaken, door bijvoorbeeld een keer te gaan lunchen met een van de advocaten, of langs te gaan bij een kantoorborrel. De keuze is meer dan het vakgebied en de “naam” van het advocatenkantoor.
Hoeveel concurrenten heb je bij een sollicitatie?
Dat is moeilijk in te schatten, vooral omdat ik heb gereageerd op open sollicitaties en een enkele keer op een vacature. Bij de vacature werd geen melding gemaakt van het aantal sollicitanten. Vaak werd mij verteld dat er veel mensen hebben gereageerd vanwege de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, maar meer ook niet. Ik heb er bovendien ook niet expliciet naar gevraagd en heb ook niet de behoefte om te weten hoe groot de concurrentie is. Ik ga uit van mijn eigen kracht.
Je hebt afgelopen week een assesment gehad, hoe gaat dat in zijn werk?
Ik heb onlangs een assessment gedaan voor een advocatenkantoor. Eén derde het assessment bestond uit een persoonlijkheidsonderzoek om uit te maken wat voor persoonlijkheid je hebt en of jij binnen het profiel past dat het kantoor opstelt voor een sollicitant. Het is niet alleen voor het kantoor belangrijk maar ook voor jezelf. Je moet er namelijk toch vijf dagen in de week naar toe. En als je werkt in een sfeer waar jij je eigenlijk niet thuisvoelt dan houd je het daar ook niet lang vol.
De achterliggende gedachte van het uitgebreide peroonlijkheidsonderzoek is dat je aanvankelijk sociaal wenselijke antwoorden zou kunnen geven bij vragen zoals: wat voor persoonlijkheid heb jij? Treed je makkelijk anderen tegemoet? Zij kunnen in de uitslag zien of jij een bepaalde lijn vasthoudt in je antwoorden of dat het sterk uiteenloopt en kunnen dat in bepaalde profielen gieten en daar een beoordeling van maken.
Heb je tips voor studenten die nu nog studeren of bezig zijn met solliciteren?
Op de Erasmus Universiteit Rotterdam was er een “channel/portal” beschikbaar. Daar kon je belangrijke informatie vinden over vakken, scriptie, het inleveren van opdrachten maar ook over (stage)vacatures. Als er vacatures zijn in het bedrijfsleven of in de advocatuur, dan worden ze daar geplaatst. Als je dat soort dingen bijhoudt heb je een streepje voor. In het wilde weg gaan solliciteren is zonde als er een gerichte vacature openstaat. De “mindset” bij bepaalde bedrijven/advocatenkantoor is natuurlijk dat ze gericht op zoek zijn en uiten dat ook door een specifieke vacature te plaatsen.
Als je een assessment krijgt tijdens de sollicitatie is het een aanrader is om een boek over “psychologisch onderzoek” door te nemen en te oefenen met de vragen. Voorbereiding is erg belangrijk omdat een “bovengemiddeld intelligent persoon” 15 punten hoger kan scoren door oefening. Daarnaast kan het ook een geruststelling zijn als je weet wat je kan verwachten, omdat je de vragen hebt geoefend.
Tot slot: blijf gewoon de waarheid vertellen. Dan hoef je ook nergens omheen te draaien.
Wil jij ook je verhaal doen over het zoeken naar een baan vandaag de dag? Horror- of succesverhalen, en alles daar tussenin, zijn van harte welkom. Neem contact op met onze redacteur Kevin de Bruijn