Je scriptie is de kroon op je studie, iets wat meestal ook wordt besproken bij het sollicitatiegesprek van je eerste echte baan. Steeds vaker worden er scriptiewedstrijden georganiseerd. Het winnen ervan kan misschien wel als een mooi visitekaartje dienen. Zo dacht ook Wouter Dammers, die onlangs de Scriptieprijs voor Wetgeving 2008 won. “Mij is altijd geleerd ‘wie niet waagt, die niet wint’, en dus besloot ik mijn scriptie maar eens op te sturen. Gewoon om te kijken wat er van zou komen.”
In september 2007 studeerde Dammers af in Tilburg op de master International and European Public Law, met een goede beoordeling van zijn scriptie op zak, een scriptie die ook nog eens werd uitgegeven. Toen hij bij toeval iets las over de scriptieprijs, besloot hij deze op te sturen. Zijn scriptie (Comitology in the decision-making process of the European Union: Good Governance Guaranteed?) gaat over het gebruik van comités binnen de Europese Unie bij het opstellen van uitvoeringsmaatregelen en -beslissingen. “Mijn scriptie ziet er goed uit, het onderwerp is origineel en de inhoud is goed doordacht…. dus een kansje zou er wel in zitten. Maar daarnaast dacht ik ook aan de eventuele andere inzendingen: er zijn genoeg andere goede studenten, wellicht wel betere. Verwacht had ik het dus niet, gehoopt zeker wel!”
Zijn scriptie is uiteindelijk uit 33 inzendingen gekozen. “Ik werd gebeld met de mededeling dat ze mijn scriptieonderwerp erg origineel vonden, de onderzoeksvraag goed uitgewerkt, en dat de analyse uitstekend was. Wat wil je nog meer horen?”
Uitreiking en prijs
De uitreiking van de prijs vond plaats in een prachtige kerk in Den Haag, vlak bij de Raad van State. De dag stond in het teken van de opening van het academisch jaar voor de Academie voor Wetgeving, waarbij een van de programmapunten aldus de scriptieprijs uitreiking was. Naast een aantal prominente personen uit de politiek en praktijk, was ook de jury aanwezig. “De uitreiking werd aangekondigd aan de hand van een mooi verhaal over de relevantie voor de praktijk. Vervolgens kreeg ik de prijs uitgereikt, in de vorm van een mooi certificaat, juryrapport, envelop en bloemetje, waarna ik nog een dankwoordje mocht zeggen. Het prijzengeld á € 2000,- staat nu netjes op de bank. Ik wil hiermee, na mijn stage bij een advocatenkantoor in Amsterdam, in januari een rondreis (per trein) maken door Europa.”
Toch niet de wetgevingskant op
Doel van de Academie voor wetgeving is om onder studenten interesse te creëren voor hun vak. “Wetgeving heb ik altijd al interessant gevonden, anders had ik natuurlijk nooit een scriptie over dat onderwerp geschreven.” Maar qua beroep wil hij niet de wetgevingskant op. Het is volgens hem wel relevant om een goede kennis te hebben over de vraag hoe bepaalde wetten tot stand komen, of welke de bedoeling er achter zit. Dit is voor elke jurist belangrijk. Maar: “De advocatuur, en dan vooral de vakgebieden Europees recht en het Intellectueel Eigendomsrecht, spreken me meer aan. Juist om in de praktijk om te gaan met die wetten, in het belang van je cliënt.”