De Bachelor Master-structuur is inmiddels al een aantal jaren ingevoerd op de Nederlandse Universiteiten, maar opvallend is dat nog steeds weinig rechtenstudenten naar het buitenland gaan om te studeren, of voor een stage. Dit heeft volgens decaan Heringa van de Rechtenfaculteit van Universiteit van Maastricht te maken met conflicterende belangen. “De BaMa heeft de ruimte om ‘iets anders’te doen zonder studievertraging op te lopen, erg beperkt.”
Heringa vervolgt: “Studenten moeten voor de kleine vrije ruimte die ze hebben, de afweging maken van een stage in Nederland – wat ook een hele belangrijke ervaring is – versus buitenland. Niet alles kan zonder studievertraging.”
Extra ruimte kan de universiteit niet geven. De Universiteit van Maastricht biedt wel een Engelstalige Bachelor programma aan, de European Law School. Hierin kunnen studenten in hun derde jaar een heel jaar naar het buitenland, en ze mogen daarin zelf hun curriculum vast stellen. Maar deze bachelor is geen voldoende basis voor het behalen van civiel effect.
Veel werkgevers hanteren volgens Heringa selectiecriteria als initiatiefrijk en de beheersing van meerdere vreemde talen. “Dit is tot veel studenten nog niet goed doorgedrongen. Werkgevers vinden het een vaak belangrijk dat studenten een tijdje in het buitenland hebben gezeten.” Er zijn volgens Heringa genoeg studenten die helemaal geen ‘buitenland-drive’ hebben. “Ze studeren bijvoorbeeld rechten om later aan de slag te gaan bij de gemeente. Waarom moet je dan tijdens je studie naar Engeland gaan?”
Maar toch, als het even kan: “Zeker doen! De mogelijkheden zijn er, de faciliteiten zijn er en de meeste faculteiten bieden hier ook studiepunten voor. De extra tijd die je erin steekt, verdient zich bijna per definitie terug,” aldus Heringa.