Robert-Jean Kloprogge kwam via Ebbinge Campus terecht bij Freshfields Bruckhaus Deringer. “Als student fiscaal recht sta je erg in de belangstelling van de diverse grote advieskantoren. (…) De ene na de andere bijbaan wordt aangeboden en ook het ‘bestuderen’ van de fiscaliteit in New York of Hong Kong behoort ook tot de mogelijkheden. Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer.” Ebbinge Campus bood uitkomst.
”Het is bijna zes jaar geleden dat ik begon aan mijn studie Nederlands recht in Rotterdam. Al in een vroeg stadium, namelijk na één jaar, stond ik voor de keuze om door te gaan met Nederlands recht of om te starten met fiscaal recht. De keuze viel uiteindelijk op fiscaal recht. Deze studie biedt een degelijke basis voor een carrière in zowel de juridische- als de financiële sector, hetgeen ik erg aantrekkelijk vond.
Als student fiscaal recht sta je erg in de belangstelling van de diverse grote advieskantoren. Als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt voor fiscalisten zijn deze kantoren verwikkeld in een heftige concurrentiestrijd om jong talent. De ene na de andere bijbaan wordt aangeboden en ook het ‘bestuderen’ van de fiscaliteit in New York of Hong Kong behoort ook tot de mogelijkheden.
Al snel zag ik door de bomen het bos niet meer. Op dat moment werd ik uitgenodigd voor een kennismaking met Ebbinge & Company. Na een goed gesprek werd ik opgenomen in hun poule. Op basis van mijn ambities en de feedback van Ebbinge hebben we afgesproken dat ik op de hoogte gehouden zou worden over de mogelijkheden die er voor mij waren binnen de disciplines ‘Tax & Legal’en ‘Banking & Finance’. Op die manier kwam er meer structuur in mijn zoektocht naar een toekomstige werkgever.
Naarmate ik verder kwam in mijn studie, ging mijn interesse steeds meer uit naar een carrière in de fiscale adviespraktijk. Binnen deze sector kan je grofweg kiezen tussen de grote accountantskantoren en advocatenkantoren. Na een korte bijbaan bij één van de grote vier accountantskantoren kwam ik er al snel achter dat ik daar niet op mijn plaats zou zijn. Dit werd bevestigd tijdens mijn bijbaan bij een groot Nederlands advocatenkantoor. Het aantrekkelijke van een advocatenkantoor is dat je als fiscalist de mogelijkheid hebt om naast de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) ook de beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) te volgen.
De vraag was voor mij nog wel of ik bij een Nederlands of een internationaal advocatenkantoor wilde gaan werken. Via Ebbinge kwam ik in contact met Freshfields Bruckhaus Deringer, een internationaal advocatenkantoor waar wereldwijd meer dan 2700 advocaten werkzaam zijn. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en naar aanleiding van dit gesprek kreeg ik een stage aangeboden. Deze stage is erg goed verlopen en inmiddels werk ik nu bijna een jaar binnen de internationale fiscale adviespraktijk van Freshfields.
Dagelijks adviseer ik multinationals, banken, hedge funds en private equity partijen over de fiscale aspecten van publieke- en private overnames, de structurering van financiële producten, beursintroducties en herstructureringen. Hierbij werk ik nauw samen met mijn buitenlandse collega’s uit de ondernemingsrecht- en financieringspraktijk.
Ik werk altijd in samenwerking met één partner aan een zaak. Hierbij wordt ik erg vrij gelaten en ik kan zelfstandig te werk gaan. Je krijgt bij Freshfields direct een grote verantwoordelijkheid. Dit spreekt mij erg aan. Daarnaast is het voordeel van de directe samenwerking met een partner dat je hier heel erg veel van kan leren (’training on the job’).”
Internationaal karakter
”Een van de aantrekkelijke aspecten van Freshfields is het internationale karakter. Zo hebben we ieder jaar in januari de ‘International Tax Conference’. Op deze conferentie worden internationale fiscale vraagstukken behandeld. Daarnaast is het ook een goede gelegenheid om je buitenlandse collega’s – die je dagelijks aan de telefoon hebt – wat beter te leren kennen.
Aangezien we in alle financiële centra van de wereld een kantoor hebben, is er ook de mogelijkheid om naar deze kantoren op ‘secondment’ te gaan. Het behoort voor iedere associate van Freshfields dus tot de mogelijkheden om te werken in bijvoorbeeld Dubai, Hong Kong, Londen, New York of Madrid. Van deze mogelijkheid wordt veel gebruik gemaakt.
Het internationale karakter uit zich ook in de interne opleidingen. Zo ben ik in september drie dagen naar Londen geweest voor de ‘Induction Course’ en in augustus ga ik twee dagen naar Brussel in het kader van mijn ‘Personal Development’. Ten slotte heb ik in oktober nog een fiscaal inhoudelijke cursus aan de universiteit van Leuven. Al deze opleidingen doe je samen met je buitenlandse collega’s. Verder volg ik nog de beroepsopleiding van de NOVA en de NOB. Het leuke hiervan is dat je ook mensen ontmoet van andere kantoren.
Uiteraard is er ook genoeg tijd voor activiteiten buiten kantoor. In juni zijn we bijvoorbeeld met de associates een weekend naar Praag geweest en in februari is de jaarlijkse skivakantie. Sport is natuurlijk ook belangrijk. Zelf zit ik in het bedrijfshockeyteam, dat we samen met Booz & Company hebben gevormd. Met dit team nemen we ook deel aan toernooien.
Zoals je begrijpt, bevalt het mij dus allemaal erg goed. Ik ben echter iets minder te spreken over de aansluiting van de beroepsopleiding van de NOVA bij mijn dagelijkse praktijk. Gelukkig starten de internationaal opererende advocatenkantoren per 1 september 2008 met de Law Firm School. Deze opleiding is gericht op de internationale praktijk. Ook zal meer aandacht worden besteed aan ondernemingsrecht, bank- en effectenrecht en mededingingsrecht.
Ter afsluiting: je leven is echt niet voorbij is als je begint met werken. Eigenlijk wordt het nog veel leuker!”