Op 9 mei was de finale van de BestGraduates Law 2008. De strijd werd gestreden in de boardroom van de Rembrandt Tower in Amsterdam. Tien studenten drongen uiteindelijk door tot de finale en streden om de felbegeerde titel. Maar er kan maar één de winnaar zijn, en dat was dit jaar: Jitske Overboom (24). Jitske is masterstudente Recht en Bedrijfsmanagement aan de Universiteit van Tilburg.
“Een vriendin kwam ermee. Op de site van BestGraduates Law was er een mogelijkheid om studenten uit je omgeving aan te dragen. Hiermee was geld te verdienen. Mijn vriendin wilde mij opgeven.” Jitske besloot mee te doen. Ze wist toen nog niet dat het zo’n lang traject zou zijn. “Maar het was erg leuk en leerzaam. Ook was het goed om kantoren te spreken die ik nog niet kende. De inhousedagen waren goed georganiseerd, gezellig en leerzaam. Daarnaast heb ik veel leuke mensen leren kennen.”
Moeilijk kiezen
Omdat zij al aan het eind van haar studie zit, heeft ze al met veel kantoren kennisgemaakt. “Ik heb me al georiënteerd op de arbeidsmarkt, onder andere door het lopen van stages en een jaartje bestuur. De insteek was dus niet dat ik de kantoren wilde leren kennen.” Of Jitske de advocatuur ingaat, weet ze nog niet zeker. Maar ze neigt er wel steeds meer toe, omdat het een goede vervolgopleiding biedt.
Na de opleiding zou ze dan graag nog zeker een aantal jaar als medewerker aan de slag willen, voordat ze een andere uitdaging aangaat. “Het is moeilijk kiezen. Ik heb altijd al een brede interesse gehad. Het bedrijfsleven trekt mij ook. Tijdens mijn stage bij een groot advocatenkantoor heb ik gewerkt voor iemand met een praktische aanpak die niet alleen geïnteresseerd was in de juridische aspecten, maar ook keek naar de bedrijfseconomische aspecten welke van belang waren voor de desbetreffende bedrijven.”
Authentiek
Waarom Jitske gekozen is ondanks de strenge selectie, daar heeft ze zelf geen flauw idee van. “Ik denk, dat is tenminste wat ik gehoord heb, dat Clifford Chance mij naar voren heeft geschoven omdat ik volgens hen authentiek over kwam, lef en durf toonde en op het juiste moment mijn stem liet horen. Daarnaast kwam ik waarschijnlijk vrij nuchter over omdat het mij niet om de winst ging. Ik liep niet rond als ‘zie mij eens’, en was er eigenlijk van overtuigd als 9e of 10e te eindigen.”
Jitske was niet op de hoogte van de duur van het project. “Maar als ik ergens aan begin, wil ik het ook afmaken. Daarnaast zijn reguliere inhousedagen minder intensief, en meer gericht op oriëntatie. Ik merkte bij deze inhousedagen dat ik het juist leuk vond om actief mee te doen met de inhoudelijke onderdelen” Jitske was wel verbaasd toen ze hoorde dat ze gewonnen had. “Ik had er geen moment bij stil gestaan dat ik zou winnen. De deelnemende groep studenten was namelijk niet alleen erg gezellig, maar ook heel goed.”
De finale
Op de laatste dag moesten de finalisten pleiten en kregen daar anderhalf uur voorbereidingstijd voor. Verder moesten ze onderhandelen en kregen ze een moreel dilemma voorgelegd. Hiervoor kregen ze vijf minuten voorbereidingstijd en daarna moesten ze het presenteren aan de groep, en er vervolgens de discussie over aangaan. “Het was wel bizar. Iedereen keek naar je en zat druk aantekeningen aan het maken.”
Het doel van Jitske was niet om een stageplek te bemachtigen. Ze heeft al bij Philips stage gelopen en een tijd bij Loyens & Loeff gewerkt bij de know how afdeling. Verder heeft ze stage gelopen bij een klein advocatenkantoor en een groot kantoor. “Bij de grote kantoren tref je vooral veel jonge mensen aan die echt passie hebben voor hun vak. Mensen die ergens voor gaan. Overigens geldt die passie ook voor mensen bij kleinere kantoren. Dit merk je vooral aan de manier waarop ze praten, je moet dan vooral naar iemands ogen kijken. Ze zijn heel enthousiast, ondanks de lange dagen.”
Jitske heeft nog geen aanbod van één van de kantoren gekregen. Ze denkt niet dat er door de prijs al is. “Wat voor werk je ook kiest, belangrijk is dat je in een leuk team van mensen terechtkomt en plezier hebt in je werk. Als je eenmaal de opleiding hebt afgerond, kan je er na een aantal jaren veel kanten mee op.”