Deze keer in de serie ‘Wat doe jij voor de kost?’ een interview met Manish Bahl. Zijn middelbare school heeft hij in Nederland gedaan in het Engels en is daarna Rechten gaan studeren in Edinburgh. Na een korte tijd in London te hebben gewerkt als solicitor, is hij op dit moment werkzaam als solicitor bij Clifford Chance in Amsterdam. Een opmerkelijke carrière.
Wat doe jij voor de kost?
”Ik ben een solicitor (het Engelse equivalent van de Nederlandse advocaat) bij Clifford Chance. Ik ben werkzaam op de corporate afdeling in het competition team (mededingingsrecht). Ik ben gespecialiseerd in het Europese mededingingsrecht.”
Waarom hebt u voor dit beroep gekozen?
”Na met veel plezier rechten te hebben gestudeerd en wat ervaring te hebben opgedaan als commerciële corporate advocaat, heb ik besloten om mij te specialiseren in het mededingingsrecht. Dit is een goede mix van de verschillende aspecten van het bedrijfsrecht. Daarom spreekt het mij erg aan.”
Waarom heeft u voor deze specialisatie gekozen?
”Werk op het gebied van het mededingingsrecht valt onder te verdelen in twee onderdelen: transactioneel en ‘niet-transactioneel’. De tweede categorie komt overeen met wat je aan de universiteiten bestudeert namelijk; verschillende soorten anti competitief gedrag van partijen. De nationale regels zijn wat dit betreft hetzelfde als de Europese regels. Het werk dat we doen in de praktijk valt echter zeker voor helft in de tweede categorie. Ik doe zo van alles wat. Soms help ik corporate of banking advocaten met hun zaken als er mededingingsrechtelijke aspecten in zitten. Verder adviseer ik ook bij fusies. Ik moet dan bekijken of de fusie moet worden gemeld bij een mededingingsautoriteit en of het bedrijf na de fusie niet een te groot marktaandeel krijgt. Hierbij werk ik nauw samen met de NMa en de Europese Commissie.”
Hoe ziet uw doorsnee werkdag eruit?
”Een normale werkdag begint voor mij om 9.30 uur en eindigt om een uur of zeven ’s avonds. Ik stel bijvoorbeeld fusie meldingen op, doe mededingingsrechtelijke analyses en geef praktisch advies aan cliënten. De meldingen en analyses leggen we dan voor aan de NMa, de Europese Commisie of andere instanties. Ik voer onderhandelingen met de relevante autoriteiten over de mededingingsrechtelijke aspecten en met de betrokken partijen over de corporate aspecten van de fusie. Hierbij gaat het om onderwerpen zoals prijs, voorwaarden, de vraag of de zaak in overeenstemming is met het mededingingsrecht en het eens worden over wát er precies wordt gekocht.
Verder hebben we elke dinsdag een lunch met de afdeling. Hierin bespreken we lopende zaken en nieuwe jurisprudentie. Een groot gedeelte van mijn tijd gaat verder op aan het opstellen van contracten, telefoongesprekken met cliënten, vergaderingen en het reizen voor besprekingen.”
U heeft een interessante carrière achter de rug. Hoe heeft u uw keuzes gemaakt?
”Mijn moeder was een diplomaat voor India en haar laatste post was in Nederland. Vandaar dat ik op de Amerikaanse school in Den Haag mijn middelbare schoolopleiding heb gedaan. Daarna heb ik om mijn Nederlands te verbeteren een staatsexamen Nederlands gedaan. Toen ben ik vetrokken naar Edinburgh in Schotland. Daar heb ik op de University of Edinburgh Schots en Internationaal recht gestudeerd. Ik heb toen voor deze universiteit gekozen omdat die goed aangeschreven staat. Vervolgens heb ik meegedaan aan een uitwisselingsprogramma tussen mijn universiteit en de universiteit van Leiden in Nederland. Ik heb daarna een aantal stages gelopen. Bij een advocatenkantoor, de VN en bij het Asser instituut.
Hierna heb ik in London het ‘CPE’ examen gedaan. Dit is een 1 jarig omschakelprogramma naar Engels recht. Daarna heb ik één jaar de LPC opleiding gedaan waarna je toegang krijgt tot de advocatestage. Mijn advocaatstage heb ik in Londen gedaan. Vanwege de goede kwaliteit van het leven in Nederland en het type werk dat ik bij Clifford Chance Amsterdam aangeboden kreeg, heb ik besloten mijn carrière in Nederland voort te zetten als advocaat bij Clifford Chance.
Wat mij bevalt aan mijn baan in Nederland is, zoals ik al zei, het leven. Ik woon op vijf minuten afstand van het kantoor. Dat is heel anders dan in London. Daar is het heel moeilijk om een huis dicht bij kantoor te vinden. Je bent veel langer onderweg en als je dat elke dag weer hebt, is het op een gegeven moment misschien niet meer leuk. Daarnaast is het gebouw van Clifford Chance in Amsterdam en sfeer die er heerst geweldig. Binnen kantoor gaan we op een informele manier met elkaar om. Het is een leuke plek om te werken.”
Hoe beschrijft u zichzelf en wat zijn uw hobby’s?
”Ik ga heel graag uit, ik ga graag om met mensen. Verder hou ik erg van reizen. Het is erg belangrijk om over alles van op de hoogte te zijn. Een kwaliteit die je als advocaat nodig hebt, is het kunnen overtuigen van mensen. Je moet gemakkelijk met mensen kunnen omgaan en een sociaal persoon zijn.”
Hebt u al enig idee wat de volgende stappen zijn in uw carrière?
”Ik zal werkzaam blijven op het gebied van het mededingingsrecht als advocaat.”
Heeft u nog tips voor studenten?
”Ik heb zelf mijn eerste baan gevonden via een carrièrebeurs. Het kantoor waar ik zou gaan werken, was een sponsor van de beurs. Belangrijk voor studenten is om advocatenkantoren zelf te bezoeken, stages te lopen, carrièrebeurzen te bezoeken etc. Verder is het van belang om ook plezier te hebben tijdens je studie. Geniet ervan. Je zult zien dat je ook beter gaat presteren. Probeer jezelf tijdens je studie breed te ontwikkelen. Op deze manier zal het vinden van een baan veel makkelijker worden. De praktijk is anders dan de theorie die je op de universiteit krijgt. In de praktijk ben je meer bezig met het opstelen van documenten, het onderhandelen met partijen en het geven van commercieel advies. Maar dit leer je gaandeweg. Niemand is er mee geboren. Clifford Chance heeft een eigen academy waarin je de mogelijkheid krijgt om je zelf verder te ontwikkelen. Dit is op alle gebieden. Er worden heel veel cursussen gegeven voor de advocaten en deze vinden plaats op verschillende plaatsen op de wereld. Het belangrijkste is om jezelf te ontwikkelen en beter te worden. Voorwaarde is natuurlijk dat je ook bereid bent om te leren. Ik ben zelf al heel ver, maar ik zie ook genoeg mogelijkheden om mij binnen Clifford Chance verder te ontwikkelen.”