In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een ‘Uitblinker’. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Bahija Aarrass, winnaar NWO Mozaïekbeurs.
Wat doe je op dit moment?
”Ik ben in 2006 afgestudeerd. Dat is nu ruim een jaar en vijf maanden geleden. Ik ben afgestudeerd in de richting Staats- en Bestuursrecht. Voor mijn afstuderen had ik stage gelopen bij de gemeente. Na mijn afstuderen ben ik daar als fulltime jurist aan de slag gegaan. Dat heb ik twee jaar gedaan. Daarna ben ik via een detacheringbureau bij verschillende onderdelen van de overheid als interim jurist werkzaam geweest. Sinds januari ben ik begonnen aan mijn promotietraject bij de Vrije Universiteit.”
Heb je altijd al willen promoveren?
”Ik wilde niet altijd al promoveren. Er wordt niet echt reclame voor gemaakt tijdens de studie en het is niet iets waar je snel op komt als je aan loopbaanperspectieven denkt. Dit kwam meer ter sprake toen ik een prijs had gewonnen voor mijn scriptie. Ik ging toen rondkijken, kwam deze beurs tegen en ging het proberen.”
Hoe zal het winnen van deze beurs je leven veranderen?
”Het verandert in die zin dat ik gestopt ben met mijn werk als jurist. Ik heb nadrukkelijk gekozen om mij te gaan richten op onderzoek voor de komende jaren. Het is een uitdaging en het is voor mij het geschikte moment ervoor. Het verandert de loop van mijn loopbaan verder in die zin dat ik me kan verdiepen in een bepaald onderwerp, waartoe ik de mogelijkheid voorheen niet had.
Om de NWO-mozaïekbeurs te winnen moest je als student aan een aantal criteria voldoen. Het zijn in principe dezelfde criteria als voor de andere NWO-beurzen, maar als extra eis geldt dat je van allochtone afkomst moet zijn.. Het doel van de Mozaïekbeurs is dat er meer allochtonen wetenschappelijk onderzoek gaan doen. Het is in het algemeen niet makkelijk voor allochtone studenten om door te stromen naar het wetenschappelijk veld. Het wordt meestal als een drempel ervaren. De NWO-mozaïekbeurs is een middel om dat te verbeteren.”
Wat ga je precies onderzoeken?
”Mijn onderzoek gaat over het Nederlands vreemdelingenrecht in verhouding tot internationale rechtsnormen. Ik ga me vooral richten op mensenrechten waar niet nog veel onderzoek naar is gedaan. Over het recht op gezinsleven is bijvoorbeeld heel veel geschreven. Maar over andere mensenrechten en de gevolgen die zij hebben voor het verblijfsrecht is minder bekend. Ik ga kijken of en op welke manier die ook invloed hebben op de verblijfsstatus van vreemdelingen, op het recht op toelating en het recht op niet-uitzetting.”
Heb je al enig idee hoe lang je bezig zal zijn met het onderzoek en hoeveel geld is er beschikbaar gesteld?
”In principe moet het onderzoek binnen vier jaar afgerond worden. Hoe het voor de rest zal lopen, kan ik nu nog niet zeggen. De beurs houdt een bedrag van €180.000 in. Er zit een rapportageplicht en evaluatieplicht aan vast. De financiering gaat in delen.”
Hoe ziet jouw doorsnee werkdag er nu uit en hoe gaat dit veranderen?
”Een werkdag bij de gemeente als ambtenaar is niet per se van 9 tot 5. De werkgever verwacht dat niet van je. Je moet op die tijden wel bereikbaar zijn, omdat het om een publieke functie gaat. Maar voor het werk ben je zelf verantwoordelijk. Als ambtenaar heb je een aantal dossiers onder je en, daaraan verbonden, een aantal taken en verantwoordelijkheden. Ik had in mijn geval vaak te maken met bezwaarprocedures. Die handel je dan af langs een daarvoor geldend wettelijk traject. Het is afwisselend en leuk werk. Je hebt contact met mensen zowel binnen kantoor als extern.
Werken als promovendus is daarentegen heel anders. Je hebt veel meer vrijheid om je werk zowel qua inhoud als organisatorisch te bepalen. In het begin gaat het met name om het verder uitwerken van je onderzoeksplan en onderzoeksvragen en dat vervolgens zo goed mogelijk proberen uit te voeren.”
Hoe heb jij je destijds georiënteerd op de arbeidsmarkt?
”Door de faculteitsvereniging was er destijds een bedrijvendag georganiseerd op de universiteit; die heb ik bezocht. En daarnaast heb ik in mijn laatste jaar nog een carrièrebeurs bezocht. Verder heb ik veel reclames en advertenties in de gaten houden en gekeken waar er behoefte aan is. De laatste jaren is internet uiteraard ook een zeer geschikt zoekmiddel. Ik wilde aan de slag bij de overheid. In die richting zocht ik vacatures.”
Heb je nog tips voor rechtenstudenten die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt?
“Het is sowieso goed om een stage te lopen. Ook al is dit niet verplicht tijdens je studie. Het is goed om de praktijk te ondervinden. Tijdens je studie is alles veel meer theoretisch gericht. In de praktijk moet je veel zoeken naar jurisprudentie en dat in het concrete geval toepassen. Bij mij is deze grote stap iets soepeler verlopen, omdat ik al stage had gelopen bij mijn eerste werkgever. In de praktijk is niet alleen de kennis van een bepaald onderwerp die je hebt belangrijk, maar ook een bepaald werk- en denkniveau dat van je wordt verwacht.”