Brief schrijven, kennismakingsgesprek, gesprek met een partner, gesprek met nog een paar partners, misschien dat je nog een casus voorgelegd krijgt en dan uiteindelijk dat telefoontje of je wel of niet bent aangenomen. Tegenwoordig voegen steeds meer advocatenkantoren hier nog een stapje aan toe, de assessment. Dit is een beoordelingsinstrument waarmee het beter is te voospellen hoe iemand in de praktijk zal functioneren. Persoonlijke vaardigheden en de kwaliteiten van een persoon worden in een assessment gemeten. Punten zoals sociale vaardigheden, het denkvermogen, daadkracht en het doorzettingsvermogen komen door middel van zo’n test aardig naar voren.
Je ware ik
Praten en schrijven over zichzelf kan een ieder, maar zo’n test is bedoeld om je ware persoon naar boven te halen. Op advocatenkantoor Lovells maakt dit standaard een onderdeel uit van de sollicitatieprocedure, zowel voor een beginnende advocaat als voor een wat gevorderde. Zo’n assessment bestaat bij Lovells uit twee onderdelen. Allereerst een capaciteitentest waarin analytische vaardigheden, cijfermatig inzicht en verbale vaardigheden van iemand worden getest. Daarnaast nog een assessment in de vorm van een rollenspel. Hiervoor is een extern bureau ingeschakeld. Tijdens zo’n rollenspel wordt bekeken hoe iemand reageert op bepaalde drukfactoren, of iemand bestand is tegen stress, goed kan selecteren wat wel en niet belangrijk is, maar ook bijvoorbeeld of iemand helder kan formuleren.
Na verloop van tijd worden de uitkomsten van de assessment opnieuw getest. Samen met de leidinggevende wordt gekeken naar hoe een persoon in de praktijk werkt. “Onze bevindingen zijn erg positief daarop,” aldus Susan Fuengshunut, manager human resources bij Lovells.
Negatief oordeel weegt erg mee bij Lovells
De assessment vindt plaats in één van de laatste rondes. “Een negatief oordeel weegt erg mee. Als iemand goed door test komt, dan gaat deze persoon door naar de volgende ronde. Als iemand negatief beoordeeld wordt, moet het wel erg raar lopen als deze persoon toch wordt aangenomen. Dit is tot nu toe nooit gebeurd.” Wel wordt altijd van te voren aangegeven wat zal worden getest. De competenties waar Lovells specifiek op test zijn er in totaal zeven: probleemanalyse, overtuigingskracht, kwaliteitsgerichtheid, klantgerichtheid, communiceren, stresstolerantie en energie. Volgens Fuengshunut kan het voorbereiden op zo’n test wel helpen. “Je wint met voorbereiden wel iets, maar niet alles.”
Kritisch denken
Bij Linklaters LLP is nu net een jaar een psychometrische test ingevoerd ( de Watson Glaser critical thinking test). Het kantoor onderwerpt alle nieuwe medewerkers aan deze test, onafhankelijk van het feit of ze aan het begin van hun carrière staan of wat gevorderd zijn. De test is geschikt voor alle academici en het management personeel. Getest worden de verbale vaardigheden en vaardigheden met betrekking tot kritisch denken, want dit zijn essentiële punten voor het kantoor. “Het doel van het invoeren van deze test is om een betere selectie te maken en als hulp om kandidaten beter te onderscheiden,” aldus Leanne Durr, HR advisor bij Linklaters.
Bij Linklaters uitkomst niet bepalend
De sollicitanten bij Linklaters worden van te voren op de hoogte gesteld van het feit dat het eerste deel van het interviewproces een 50 minuten durende test is. De test bestaat uit vijf onderdelen en is ontworpen om op hoog niveau het kritische denkvermogen te kunnen testen. Elk onderdeel test de verschillende aspecten van het kritische denkvermogen. De onderdelen zijn: gevolgtrekkingen maken uit feiten, herkennen van achterliggende gedachten, twee manieren van redeneren en het onderscheid kunnen maken tussen sterke en zwakke argumenten. De uitkomst van de test is niet bepalend. “Alle kandidaten worden daarnaast ook geïnterviewd door een HR- medewerker en een partner.”