Doel van de invoering van de Bachelor Master structuur was de mobiliteit van studenten te vergroten. Studenten kunnen nu makkelijker naar een ander land om een master te doen. Dit is nog makkelijker binnen Europa vanwege de goed ontwikkelde samenwerking tussen hoger onderwijsinstellingen. Dat studenten dit doen is ook erg in hun eigen belang. De concurrentie is wereldwijd erg groot. De concurrentie is zich aan het globaliseren. Daarom is het nodig dat studenten goed zijn opgeleid en zich zo breed mogelijk ontwikkelen.
Veel veranderd
Volgens Professor Heringa, decaan van de rechtenfaculteit van Universiteit Maastricht, is er veel veranderd na de invoering van de BaMa-structuur. De faculteiten zijn zowel nationaal als internationaal meer divers geworden in het masteraanbod. Hoewel het een nog maar een paar jaar is ingevoerd, is er volgens Heringa een tendens dat masters worden ontwikkeld langs de lijnen van onderzoeksspecialisaties. “Er is weer eens intensief over de curricula nagedacht en over de arbeidsmarkt waarbij dankzij de masters er beter kan worden voorbereid op de verschillende arbeidsmarkten voor juristen.”
Mondiaal optreden
Landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië opereren al jaren mondiaal. “Daar zal Nederland nog een harde dobber aan hebben,” aldus Heringa. Ten opzichte van andere Europese landen kennen de Nederlandse rechtenfaculteiten al veel Engelstalige masters. “En dat betekent dat we daarin en daarmee de Europese en de globale markt op willen gaan.” Daarin zijn de Nederlandse universiteiten onderling geen concurrenten meent Heringa. Als de universiteiten samen de goede onderwijskwaliteit van de Nederlandse opleidingen promoten, zullen ze er allemaal van profiteren. Globaal gezien is Nederland ook geen concurrent omdat de buitenlandse markten aanzienlijk zijn. “We zijn wel concurrenten als we elkaar vliegen gaan afvangen en elkaar proberen te beconcurreren met meer van hetzelfde,”aldus Heringa.
Engelse master
Steeds meer masteropleidingen worden in het Engels aangeboden. Heringa vindt dat dit de enige manier is om kennis het land in te krijgen. Tegelijkertijd werkt het volgens hem niveau verhogend. Het kan bij veel masters, maar bij sommige masters is het ook niet mogelijk en deze zullen dan ook in het Nederlands blijven worden gegeven.
Samenwerking noodzakelijk
Een probleem is dat Nederlandse universiteiten te weinig bekend zijn. De kwaliteiten van de diverse universiteiten zijn niet duidelijk waardoor. voor niet- Europeanen wordt het dan heel ondoorzichtig Om meer van elkaar te weten is er meer samenwerking tussen de universiteiten nodig. In de VS bestaan er rankings waardoor het heel duidelijk is welke opleidingen op bijvoorbeeld Harvard of Yale de beste zijn. Het is daarom volgens Heringa nodig dat er meer samenwerking komt tussen de Nederlandse universiteiten en dat we laten weten dat Nederland ook Engelse masters kent die wereldwijs gezien qua kwaliteit heel goed te noemen zijn. Nederlandse universiteiten opereren volgens hem op dit moment te veel zelfstandig en treden niet als eenheid naar buiten. Dit in tegenstelling tot landen zoals Australië die bijvoorbeeld op studentenbeurzen één stand met alle universiteiten uit dat land samen hebben., en niet elke universiteit zijn eigen stand, zoals de Nederlanders. Hierdoor lopen we achter bij het werven van internationale studenten.”
Perspectief
Er zijn verschillende arbeidsmarkten voor juristen. Deze beginnen nu pas de eerste masters te absorberen. De advocatuur heeft de ontwikkelingen na de invoering nauw gevolgd. Maar de reacties zullen volgens professor Heringa pas komen als men de betekenis van de BaMa onderkent.