Steeds meer vrouwen maken hun opmars in de advocatuur. Van de 564 advocaten die eind 2006 instroomden in de beroepsopleiding, waren er 320 vrouw. Dat is met 57% een meerderheid. Uit de meeste recente cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat van de advocaten met nul tot vijf jaar ervaring 51% vrouw is.
Onzekere mannen
In de zomer van 2005 is de eerste vrouw benoemd tot algemeen deken van de NOVA, mr. Els Unger. De winnaar van de tv-serie De nieuwe Moskowicz was ook een vrouw. Steeds meer vrouwen maken hun weg naar de top van de advocatuur. Kan de toename van het aantal vrouwen in de advocatuur potentiële mannelijke advocaten afschrikken? De advocatuur en met name de top wordt nog vaak gezien gezien als een mannenbolwerk. Volgens Marian Kennedy, advocaat en oprichtster van advocatenkantoor Kennedy Van Der Laan, zijn er ongetwijfeld onzekere mannen die hun beroepskeuze laten afhangen van zoiets. “Misschien schrikken zij ook van de concurrentie…”
Aanzien
Als er meer vrouwen in de advocatuur komen, kan het aanzien van het beroep dalen. Dat is ook met andere vakgebieden gebeurd, zoals in de verpleegkunde en het onderwijs. Kennedy: “Het aanzien door wie? Door mannelijke advocaten? Misschien, maar dat is hun probleem. Zij zijn ook degene die zoiets gaan roepen.” Marian Kennedy verwacht geen daling van het aanzien van het beroep in de ogen van cliënten. Uit haar eigen ervaring weet ze dat het cliënten gaat om kwaliteit en dienstgerichtheid van de advocaat en niet of hij/zij een man of een vrouw is.
Gelet op de ontwikkelingen van de laatste jaren lijkt het erop dat de advocatuur niet meer zonder vrouwen kan. De advocatenmarkt groeit jaarlijks met ongeveer 5% – 6%. Het aantal studenten neemt juist af. Van de studenten die Rechten gaan studeren is 67% vrouw.
Deeltijd beroepsfout?
Marian Kennedy heeft zich altijd sterk gemaakt voor de positie van vrouwen in het algemeen en die van de vrouwen in de advocatuur in het bijzonder. In 1992 heeft Kennedy samen met anderen een eigen kantoor opgestart, omdat ze ambities had om partner te worden en ook parttime wilde werken. In die tijd werd er met ongeloof op gereageerd. Gezegd werd dat partners niet serieus hun werk konden doen en daarnaast ook parttime of flexibele uren konden werken. “De toenmalige (mannelijke) decaan van de Amsterdamse balie presteerde het zelfs te zeggen dat een advocaat die in deeltijd werkt eigenlijk een beroepsfout pleegt!”
Nu is deeltijd werken – met name door vrouwen en in mindere mate door mannen – meer geaccepteerd. Het is nu ook mogelijk om een (niet-equity) partner te worden bij een aantal grote kantoren als je deeltijd werkt. “Dit was in het verleden ook ‘not done’.” Gelukkig wordt parttime werken meer en meer gemeengoed.