In deze serie op Rechtenstudie.nl interviewen we elke keer een ‘Uitblinker’. De redactie beschouwt die student als uitblinker die iets bijzonders heeft gedaan. Dat kan een prestatie tijdens de studie of op het werk zijn, maar ook een opmerkelijke hobby of bizarre interesse. Deze keer aandacht voor Liselotte de Kort, winnaar van de Nederlands- Duitse Juristenprijs 2007.
Wat maakt jou een uitblinker?
“Ik ben altijd kritisch op mezelf en heb niet snel een voldaan gevoel over de dingen die ik doe of de resultaten die ik boek. Ik zie mezelf dan ook niet echt als een uitblinker. De dingen die ik doe, doe ik wel met passie en enthousiasme. Als ik ergens mijn aandacht aan geef doe ik dat voor de volle honderd procent. Ik kan er niet tegen als ik iets niet volledig doorzie. Ik wil dan exact weten hoe het in elkaar steekt.”
Hoe ben je uitblinker geworden?
“Ik heb de Nederlands Duitse Juristenprijs 2007 gewonnen. Deze prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt door JPR Advocaten en Alpmann Fröhlich Rechtsanwalte voor de beste Nederlandse en Duitse publicatie over een grensoverschrijdend juridisch vraagstuk.
In mijn scriptie met de titel ‘Europa en het toezicht in de gedecentraliseerde eenheidsstaat’, staat de vraag centraal in hoeverre het toezichtinstrumentarium van de centrale overheid ten opzichte van decentrale overheden dient te worden om de naleving van het gemeenschapsrecht te waarborgen. Ik heb hierbij een rechtsvergelijking gemaakt met België en Groot-Brittannië.
Minister ter Horst heeft net laten weten een wetsvoorstel te willen voorbereiden waarbij het rijk meer armslag krijgt bij de naleving van Europese regels door gemeenten. Dit om het toezichtinstrumentarium voor de centrale overheid uit te breiden. Het is dus een zeer actueel onderwerp dat in de praktijk van vandaag van belang is.
Ik heb staats- en bestuursrecht gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Ik heb veel Europees rechtelijke en internationaalrechtelijke keuzevakken gevolgd. Ik wilde mijn scriptie dan ook wijden aan een onderwerp op het snijvlak van het Europees recht en het bestuursrecht.
Verder heb ik een half jaar aan de University van Victoria in Canada gestudeerd. Ik heb daar extra vakken gevolgd. Deze periode in het buitenland ervaar ik als een hele waardevolle verbreding. Het is natuurlijk een mooie aanvulling van je kennis van het recht om een periode in het buitenland te studeren, maar ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het heel leerzaam en natuurlijk erg leuk geweest.
Ook heb ik deelgenomen aan de Masterclass Rechtspraktijk. Dit is een postacademische masterclass met twee praktijkstages waarbij je tevens al vakken van de beroepsopleiding volgt en welke wordt afgesloten met een pleitwedstrijd. Deze masterclass was een bijzondere mogelijkheid om te schakelen van de theoretische studie naar de juridische praktijk.
Na mijn afstuderen ben ik een reis gaan maken door Azië. Deze reis is een fantastische ervaring die niemand je meer afpakt. Je maakt kennis met andere culturen, normen en gebruiken. Een reis verbreedt je horizon. Je referentiekader wordt groter. Ik denk dat dit heel waardevol is voor de rest van mijn leven. Het zorgt ervoor dat je dingen en situaties in een breder perspectief kan zien.”
Wat zijn je drijfveren?
“Ik ben zeer nieuwsgierig en leergierig. Ik heb de behoefte om mezelf te ontwikkelen en te groeien. Ik wil graag hard werken om daadwerkelijk iets te kunnen bijdragen.”
Hoe ziet jouw wereld er over 10 jaar en over 40 jaar uit?
“Ik weet nu nog niet waar ik zal gaan werken. Momenteel ben ik op zoek naar een baan in de advocatuur op het gebied van het bestuursrecht. Je kan nooit met zekerheid zeggen hoe het leven zal lopen maar ik hoop over tien jaar een mooie carrière te hebben opgebouwd, actief aan het werk te zijn in de juridische wereld en heel goed te zijn in wat ik doe.
Over veertig jaar kan ik hopelijk terugkijken op vele gelukkige jaren en een mooie carrière met veel uitdagingen. Had ik niets willen missen en voel ik me rijk door de vele ervaringen.”
Wie is jouw held en wat zou je hem/haar willen vragen?
“Ik kan niet één persoon bestempelen als mijn held. Ik vind het wel bewonderenswaardig als mensen binnen de mogelijkheden die er zijn, kansen creëren en zich er ook daadwerkelijk sterk voor maken om deze kansen te benutten.”
Wat is je motto of levensspreuk of andere wijze woorden?
“Ik heb ook niet één motto of levensspreuk waar ik me door laat inspireren, maar een uitspraak van een professor aan de law faculty van de University of Victoria is me wel altijd bij gebleven. Na een lang college zei ze: ” Now you are confused, but on a higher level.” Ik vind dit een mooie uitspraak. Het is zo dat wanneer je kennis vergaart en dingen te weten komt, het des te meer vragen oproept. Als we meer kennis vergaren, worden dingen niet begrijpelijker maar eerder mysterieuzer.”
Heb je nog tips voor studenten?
“Geniet van het studentenleven. Het is een periode waarin je alle ruimte hebt om je persoonlijk te ontwikkelen, op een manier die bij jou past, en doe dit vooral.”