Professionele investeerders hebben tezamen enige tientallen miljarden euro’s in kas voor overnames in Nederland, de NMa is het voorlopig niet eens met de overname van Caiway door KPN, Eurocommissaris Almunia begint een onderzoek naar de voorgenomen fusie van de beursbedrijven Deutsche Börse en NYSE Euronext en de administratie bij fusies en splitsingen wordt gemakkelijker. De fusie- en overnameperikelen van deze week.
Professionele investeerders hebben tezamen enige tientallen miljarden euro’s in kas voor overnames in Nederland. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een schatting van fusie- en overnameadviseur Boer & Croon na onderzoek van de private- equitymarkt. Volgend corporate finance adviseur Rob van der Laan is er een ‘niet-aflatende drive’ bij partijen om transacties te doen. Zowel grote fondsen als grote ondernemingen azen op overnames. Omdat tijdens de crisis veel deals achterwege zijn gebleven, hebben investeerders nog veel uit te geven. Fondsbeheerders hebben nog toegezegde middelen over van institutionele beleggers uit de periode vóór de crisis en private-equityhuizen hebben nieuw vermogen opgehaald. Tegenover het aanbod van kapitaal staan momenteel honderden bedrijven te koop, waaronder met name industriële dienstverleners en detacheerders.
De NMa is het voorlopig niet eens met de overname van Caiway door KPN. Dat meldt de toezichthouder op haar site. Volgens het bericht zou de overname de concurrentie sterk kunnen beperken. De NMa wil nader onderzoek en vindt dat voor de overname een vergunning is vereist. Begin mei berichtte KPN dat het de de kabelaar Caiway zou overnemen. Indien KPN en Caiway een vergunningsaanvraag indienen, dient de NMa binnen dertien weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan. Ook de OPTA, de post- en telecommunicatie autoriteit, vindt nader onderzoek terecht.
Eurocommissaris Almunia begint een onderzoek naar de voorgenomen fusie van de beursbedrijven Deutsche Börse en NYSE Euronext. Dat meldt de NOS. Het fusiebedrijf dreigt volgens hem vooral op het gebied van derivatenhandel te veel macht te krijgen. “De Europese Commissie moet er zeker van zijn dat markten die in het financiële hart opereren concurrerend blijven en efficiënt leveren aan hun klanten”, aldus Almunia. Het onderzoek van Brussel naar de fusie moet vóór 13 december klaar zijn.
De administratie bij fusies en splitsingen wordt gemakkelijker dankzij de wijziging van een aantal regels met betrekking tot verslaggevings- en documentatieverplichtingen. De vereenvoudiging is het gevolg van een Europese richtlijn en is inmiddels rechtsgeldig. Dat is te lezen op de website van Rendement. Voorheen moest bij een fusie een deskundigenverslag worden gemaakt, waarin de accountant zijn mening weergeeft. Na aanpassing van de wet is dit onderzoek niet meer nodig. Belangrijk hierbij is wel dat betrokken aandeelhouders het eens zijn met het afzien van zo’n onderzoek.
Als het aan Imtech ligt, blijft het bedrijf ook dit jaar groeien. Acquisities in bestaande, maar ook nieuwe markten worden daarbij niet geschuwd. Dat benadrukten CEO Rene van der Bruggen en CFO Boudewijn Gerner van Imtech vanochtend nog maar eens tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Topman Van der Bruggen zei dat het bedrijf vooral uitkijkt naar bedrijven die actief zijn in de technische dienstverlening, zo is te lezen op de website van Management Scope. Er is 400 miljoen euro beschikbaar voor overnames, bleek al uit een interview van Gerner met de Dow Jones. Volgens Van der Bruggen liggen kandidaten niet voor het oprapen. Imtech nam dit jaar al negen bedrijven over.