Fusie- en overnameadviseur Marktlink ziet groeimogelijkheden. Dat zegt partner Tim van der Meer in gesprek met OverFusies.nl. Volgens Van der Meer biedt de markt ruimte voor nieuwe kantoren in de provincie Brabant, maar wellicht ook nog binnen de bestaande werkgebieden zoals bijvoorbeeld Amersfoort of Utrecht. Voorwaarde is wel dat de juiste mensen worden gevonden. Ondertussen heeft de fusie- en overnameadviseur internationaal een stap gezet door toe te treden tot het netwerk van Geneva Group International.
“We starten alleen met een nieuw kantoor als we iemand vinden die het kan runnen en een goed lokaal netwerk heeft”, zegt Van der Meer. In de tussentijd ziet hij nog genoeg mogelijkheden om binnen de huidige markt te groeien. Marktlink telt nu 35 man verspreid over kantoren in Deventer, Amsterdam en Gouda.
Volgens Van der Meer heeft Marktlink het tij mee. Het kantoor richt zich op ondernemers in het middensegment van de markt. Een groot deel van de deals van zijn kantoor zijn management buy-ins en buy-outs. . Binnen dit marktsegment ziet Van der Meer twee trends: Ondernemers switchen vaker van bedrijf en de babyboomers gaan met pensioen.
De eerste trend is een cultuuromslag. “Ondernemers verkopen veel sneller hun bedrijf dan vroeger”, zegt Van der Meer. Waar voorheen de onderneming als ’trots bezit’ van een familie van vader op zoon werd doorgegeven, zijn ondernemers nu meer gericht op het opbouwen van een bedrijf. Zodra het bedrijf op poten staat gaat de ondernemer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze trend leidt automatisch tot meer adviesklussen voor een partij als Marktlink.
De tweede trend is van minder grote invloed op de markt. Veel MKB-adviseurs hoopten op een verkoopgolf zodra de babyboomgeneratie de pensioensgerechtigde leeftijd had bereikt. Volgens Van der Meer valt dat in de praktijk wel mee: “Veel ondernemers blijken na hun 65ste gewoon door te werken. Hierdoor wordt de verkoop veel meer gespreid over de tijd.”
Accountant als partner en concurrent
Op aanraden van accountancykanoor De Keijzer Nipius & Co en TeekensKarstens advocaten en notarissen werd Marktlink voorgedragen als exclusief Nederlands fusie- en overnamepartner in de Geneva Group International (GGI). GGI is een samenwerkingsverband tussen financieel en juridisch dienstverleners wereldwijd. Van der Meer verwacht dat samenwerking met de GGI partners zal helpen in de zoektocht naar kopers voor bedrijven en voor de inkoop van professionele dienstverlening bij het sluiten van grensoverschrijdende deals.
Regionale accountancykantoren zijn de grootste concurrenten van Marktlink, maar ze leveren ook de meeste deals aan. Volgens Van der Meer ligt dat aan de insteek van een accountancykantoor. Veel kantoren laten het werk liever over aan een gespecialiseerde partij als Marktlink en richten zich op de ‘klassieke’ accountancytaken. Andere kantoren zien in fusies en overnames juist een lucratieve markt en starten hun eigen fusie- en overnamepraktijk. Van ‘big four’ kantoren als Deloitte en KPMG heeft Marktlink weinig last. “Het lukt de big four wellicht niet goed om hun regionale netwerk te benutten om deals naar het corporate finance team te krijgen”, zegt Van der Meer.
Banken zijn ‘eager’
“Ik zou niet weten hoe de markt er over twee maanden uitziet, maar nu loopt het goed”, zegt hij. Van der Meer ziet dat ondernemers momenteel wel vertrouwen hebben in de markt en dat banken ‘eager’ zijn om overnames te financieren. Volgens Van der Meer komt dit omdat banken er nu veel aan gelegen is om marktaandeel te winnen. De kans is groot dat een bank die een onderneming helpt met de financiering van een overname later aan mag schuiven als huisbank. Daarnaast is een bank stukken voordeliger: “Bij een bank betaal je 5% rente, als je met een investeerder in zee gaat zit je zo op 20%”.