“Wij willen grotere deals gaan doen”, zegt Maarten Vijverberg, hoofd corporate finance bij Boer & Croon. Het kantoor meet zich gezien het aantal deals al met de banken ING en Rabobank. Vijverberg zelf staat nummer één in de individuele rankings. Nu spreekt Boer & Croon de ambitie uit om grotere deals in de wacht te slepen. Volgens Vijverberg gaat dit niet ten koste van de kleine deals. “We blijven nog wel kleinere opdrachten doen. Elke kleine opdracht kan tot grote deals leiden.”
Vijverberg geeft de overname van Endinet als voorbeeld voor het type deals dat Boer & Croon meer wil gaan doen. Bij deze deal adviseerde Boer & Croon de verkopende gemeente Eindhoven bij de verkoop van Endinet aan Alliander voor €712 miljoen. Volgens de corporate finance-adviseur leidt de focus ook tot een verschuiving naar meer private equity deals. Hierbij is het aandeel van succes fees wel groter, met als risico dat je ergens veel tijd in steekt zonder er iets voor terug te krijgen. “Wij zorgen er wel voor dat wij veel opdrachten hebben, zodat over all het risico kleiner is.”
In de vergelijking met de concurrentie wil Boer & Croon zich vooral onderscheiden van de banken. Vijverberg ziet de Rabobank en ING als de grootste spelers. “Vroeger was ABN Amro de nummer één, maar die zie je nu veel minder”, constateert hij. Banken krijgen veel fusie- en overname opdrachten via hun balans. Ze krijgen bijvoorbeeld verkoopmandaten van klanten die ze een krediet hebben verschaft. Boer & Croon heeft die luxe niet, dus gooit het adviesbedrijf het over een andere boeg. “Wij bieden andere diensten. Boer & Croon kan klanten adviseren bij strategische- en managementvraagstukken, zowel ter voorbereiding van een fusie als erna.” Een ander onderscheid is het gebruik van externe sectorspecialisten. Zo hebben ze bij de verkoop van Endinet een externe kenner van de energiemarkt in hun dealteam opgenomen. “Onze werkwijze is in die zin vergelijkbaar met die van private equity bedrijven, en juist die bedrijven stellen onze werkwijze op prijs”, aldus Vijverberg.
Maarten Vijverberg is circa 25 jaar werkzaam in de fusie- en overnamemarkt. Hij begon zijn carrière als fusie- en overnameadviseur bij NIB Capital, waar hij zijdelings betrokken bij verkoop van een loempiabedrijf Duif en de ijsmaker Hertog, nu onderdeel van Wessanen en Unilever. Hij kreeg daar de smaak van het ´dealmaken´ te pakken, maar NIB Capital had toen nog niet ‘een echte eigen’ fusie- en overnamepraktijk. Daarom vertrok hij naar Price Waterhouse dat vanuit Londen een M&A praktijk aanstuurde. In 1991 ging hij bij Deloitte aan de slag waar hij de fusie- en overnamepraktijk heeft opgezet. Sinds 2005 werkt hij bij Boer & Croon. In de jaren heeft hij veel zien veranderen in de fusie- en overnamemarkt. Nu ziet hij drie trends.
Trend 1: meer deals
Vijverberg verwacht veel fusie- en overnameactiviteit in december en de eerste helft van 2011. “Ik weet dat veel mensen nu nog bezig zijn met de afronding van een deal.” Volgens Vijverberg was het tweede halfjaar van 2010 een ‘window of opportunity’ voor veel private equity bedrijven. “Die slaan vooral nu hun slag.” Volgens hem zullen de zorgsector en de traditionele maakindustrie de komende tijd veel werk opleveren voor fusie- en overnameadviseurs.
Trend 2: nadruk op risico’s
Opdrachtgevers leggen bij overnames veel meer de nadruk op risico’s. Hierdoor moet veel meer worden onderzocht en krijgen adviseurs meer informatie te verwerken. Desondanks constateert Vijverberg uit eigen ervaring dat overnameprocessen minder lang duren dan voorheen. “Dit geldt met name in vergelijking met deals in 2008 en 2009. Toen was het een ramp.”
Trend 3: internationaler
”Bedrijven kijken voor groeimogelijkheden meer over de grens”, zegt Vijverberg. Van de klanten van Boer & Croon is ongeveer 80% gevestigd in Nederland, maar Vijverberg merkt dat er erg veel interesse is in buitenlandse overnames. Andersom zijn er ook vaker buitenlandse partijen die zich melden als een Nederlands bedrijf in de etalage staat. Boer & Croon werkt samen binnen Clairfield Partners, een netwerk van corporate finance adviseurs met vestigingen in Europa, de Verenigde Staten en opkomende markten zoals India, Brazilië en Rusland.