Nederlandse fusie- en overnameadviseurs zien positieve ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor private equity-investeringen. De markt in de Verenigde Staten begint op gang te komen en advocaten en corporate finance-adviseurs zien de Nederlandse markt ook weer op stoom komen. “Wij zien veel activiteit bij Nederlandse private equity-huizen”.
ABN Amro Participaties kwam voor het eerst in twee jaar kwam naar buiten met een nieuwe participatie. Het neemt een belang in groothandel MegaGroup. ‘Het is ontegenzeggelijk een stille periode op de overnamemarkt. Normaal doen wij drie à vijf transacties per jaar’, zei directeur Bob Kramer van ABN Amro Participaties in het Financieel Dagblad van donderdag. Mogelijk is de stilte nu voorbij.
Volgens zakenkrant Wall Street Journal komt de markt voor private equity (PE) in de Verenigde Staten weer een beetje op gang. Als aanjagers noemt de krant de versoepeling van de kredietmarkt en het feit dat PE-bedrijven de afgelopen jaren tijd hebben gehad om geld te sparen. Bas Vletter, fusie- en overnameadvocaat bij Loyens & Loeff, ziet dat de ontwikkeling zich niet beperkt tot de Verenigde Staten: “Wij hebben een vergelijkbare indruk op de Benelux-markt”, zegt hij desgevraagd. Vletter heeft veel klanten in de PE-markt. Zo adviseerde hij Apax bij de overname van de multimediagroep Versatel en Bain Capital bij de overname van Philips Semi Conductors.
Recent kocht het Nederlandse PE-bedrijf Parcom Capital de Nederlandse activiteiten van sauzenproducent Greencore Group. KPMG onder leiding van Bastiaan de Weers adviseerde Parcom bij deze deal.Zijn kantoorgenoot Bosker ziet ook meer activiteit bij Nederlandse PE-bedrijven. “Dit kan verklaard worden doordat veel partijen het laatste jaar relatief weinig hebben gedaan, in combinatie met een iets ruimere financieringsmarkt”. PE-bedrijven hebben volgens Bosker te maken met een tijdslimiet. De managers hebben bij vermogende particulieren en pensioensfondsen geld opgehaald, met de belofte binnen een bepaalde termijn te investeren. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om te cashen, voor de teller afloopt.
‘Nog geen Hosanna’
Ondanks de positieve geluiden, is niet iedereen overtuigd van een herstel van de PE-markt. Volgens Frits van Servellen, adviseur bij PhiDelphi Corporate Finance, is het nog te vroeg om ‘Hosanna’ te roepen. Hij constateert dat er door PE-bedrijven nog weinig wordt verkocht, mede omdat ze er geen goede prijs voor kunnen krijgen. Volgens Van Servellen lijkt het er wel op dat de PE-markt voorbij het dieptepunt is. “De markt was stilgevallen, maar dat lijkt nu wel voorbij”.
De constatering van Van Servellen dat PE-bedrijven weinig verkopen, wordt bevestigd door de cijfers. In het eerste halfjaar 2010 vonden er 39 deals* plaats waar een PE-bedrijf bij was betrokken. Dit blijkt uit de fusie- en overnamedatabank van OverFusies.nl. Bij 11 van de 39 deals stond het PE-bedrijf aan de kant van de verkopers.
*De databank houdt deals bij met een minimale waarde van €5 miljoen.